Fotoğraf: Melike ÇETİN
Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden dinleyeceğiniz ‘nasıl daha iyi fotoğraflar çekebilirim?’ sorusu ve konusunu bu makalemde sizlere maddeler halinde sıralayacağım. Bu makaleyi okuduktan sonra özellikle fotoğrafa yeni başlayan fotoğraf tutkunları, nasıl daha iyi fotoğraflar çekebileceklerine, başarılı fotoğraflar çekmenin ipuçlarına dair fikir sahibi olmuş olacak.
– Öncelikle iyi fotoğraflar çekmek istiyorsanız çekeceğiniz fotoğrafları izleyiciye farklı bir bakış açısıyla sunmaya çalışmalısınız. Sıradanlıktan kurtulmalı, objelere farklı bakış açıları ile yaklaşmalısınız. En iyi karenizi de örneğin sabit bir objenin fotoğrafını çekerken, birçok farklı açıdan fotoğrafını çekerek deneme yanılma yöntemiyle belirleyebilirsiniz. Ya da bir portre fotoğraf çekerken, modelinizi alt kısımdan ya da yukarıdan çekmeyi deneyebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeniniz özellikle bu konu üzerinde duracaktır zaten.
-İyi fotoğraf çekmek için, fotoğrafçılıkta sıklıkla kullanılan kompozisyon kurallarına da hakim olabilirsiniz. Tabii bu sizin tercihinize kalmış. Örneğin yıllardır fotoğrafçılar tarafından kullanılan altın oran kuralına hakim olabilirsiniz, fotoğraflarınızı bu kurala göre çekebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu derslerinde eğitmeniniz, altın oran kuralını da size detaylı bir şekilde uygulamalı ve teorik olarak gösterecektir.
-İyi fotoğraf çekmek tabii ki fotoğraf makinesinden ya da objektiften çok fotoğrafçının bilgi ve deneyimiyle alakalı bir durumdur. Ancak bazı durumlarda tercih edilen objektif, fotoğraf üzerinde büyük bir etkiye sahip. Örneğin bazı durumlarda bir geniş açı lens, bazı durumlarda ise tele lens kullanmak daha iyi kareler elde etmemizi sağlayabiliyor. Bu yüzden objektifler ve kullanım alanları hakkında da bilgi sahibi olmalıyız.
-Eğer daha çok portre ağırlıklı çalışmalar yapmak istiyorsanız netlik yaparken fotoğrafını çekeceğiniz modelin gözlerine doğru yapmalısınız. Gözlerin net olması portre fotoğrafçılıkta önemli bir husus çünkü. Fotoğrafçılık kursu eğitimlerinde bunları da öğreneceksiniz.
-İyi fotoğraflar elde edebilmek için zamanı muhakkak iyi ayarlamalısınız. Kritik an denilen an’ı kaçırmamalı, bir olay karşısında en can alıcı kareyi ve en uygun anı siz yakalamaya çalışmalısınız.
-Kaliteli görüntüler elde edebilmek için ışığın bolca bulunduğu ortamlarda fotoğraf çekerken makinenize parasoleyinizi takmanızı tavsiye ederim.
-Eğer tele bir objektif ile çalışıyorsanız odak uzaklığı ve enstantane ilişkisi hakkında ufak da olsa bir bilgiye sahip olmalısınız. Örneğin tele zoom objektifiniz 200 mm’deyken enstantane değerinizin de en az 1/200-250 olması gerektiğini bilmelisiniz. Böylelikle fotoğraflarınızda herhangi bir titreme olmayacaktır. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de bu ilişkiyi öğreneceksiniz.
-Tabii şunu da unutmamak gerekir ki bol bol fotoğraf okuması yapmalısınız. İyi fotoğraf elde edebilmek aslında bol bol fotoğraf izlemek ile de alakalı. Profesyonel fotoğrafçıların projelerine, çektiği fotoğraflara, sergilerine bir göz atmalısınız.
-İyi, farklı kareler elde edebilmek için fotoğrafçılıkta kullanılan çekim tekniklerini denemeye çalışın. Örneğin zoom-in zoom out tekniği veyahut panning tekniği… Böylelikle başarılı fotoğraflar elde edebilir, izleyicinin ilgisini çekebilirsiniz.
– Işığı, ışığın kurallarını iyi bilmeye çalışın. Ayrıca fotoğraflarınızda sert gölgeleri kullanmaktan kaçınmayın.
-Son olarak fotoğraf makinenizi olabildiğince tozdan, darbeden korumaya çalışın.
Fotoğrafçılık kursu derslerine gelerek de nasıl daha iyi fotoğraflar elde edebileceğinizi eğitmeninizden öğrenebilirsiniz.