Fotoğrafçılık Kursları‘na dair…*
Nihat Karadağ**
Fotoğrafçılık kursu nedir?
Fotoğrafçılık Kursu, fotoğrafın büyülü dünyası hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyen kişilerle; daha doğru, daha iyi ve daha güzel fotoğraflar çekmek isteyen kişilere verilen fotoğraf seminerlerinin genel adıdır. Fotoğrafçılık kursları İstanbul’da son 5 yılda neredeyse 10 kat arttı. Öte yandan Anadolu’daki bir çok il merkezinde, hatta ilçelerde de fotoğraf kursu veren dernek ve halk eğitim merkezleri açıldı. Bunun nedeni ise, teknolojinin gelişmesiyle birlikte fotoğrafın karanlık odadan ve kimyasallardan kurtularak, daha kolay üretilmesinden kaynaklanıyor. Böylece film yıkamaya ve karanlık odada fotoğraf baskısı yapmaya gerek kalmadı ve herkes fotoğraf çeker hale geldi.
Fotoğrafçılık kurslarında neler öğretilir?
Eğer fotoğrafa yeni başlayan birisiyseniz, fotoğrafçılık kurslarından en başta Temel Fotoğraf Eğitimi‘ni almanız gerekir. Bu eğitimin içeriği ise, fotoğrafın geçmişten günümüze olan bağını anlatarak, fotoğrafçılık kursuna katılan kişilere fotoğrafın mantığını öğretmektir. Fotoğrafın 3 ana öğesi olan enstantene, diyafram ve ASA’da bu eğitim seminerinde öğretilenler arasındadır. Ayrıca, makine çeşitleri, objektifler, yardımcı ekipmanlar, ışık bilgisi, temel kompozisyon ve çekim teknikleri de temel fotoğraf kurslarında öğretilen bilgilerdendir. Fotoğraf eğitiminin ardından öğrencilerle birlikte çekim gezisine çıkılarak, öğrendikleri bilgileri makine üzerinde uygulamaları sağlanır. Sonrada tüm fotoğraflar değerlendirilir.
Temel Fotoğraf Eğitimi‘nin haricinde kendinizi geliştirmek istediğiniz alana göre, İleri Fotoğraf, Gece Fotoğrafçılığı, Belgesel Fotoğraf, Sokak Fotoğrafçılığı, Macro Fotoğraf, Temel Photoshop, İleri Photoshop, Stüdyo Fotoğrafçılığı, Kompozisyon ve Proje atölyesi gibi çeşitli eğitim seminerlerine de katılabilirsiniz.
Kimler Fotoğrafçılık Kursları‘na katılabilir?
Deyim yerindeyse fotoğrafa gönül vermiş 7’den 77’ye herkes fotoğraf eğitimine katılabilir. Yalnız çocuklara verilen fotoğraf eğitimi teknik ağırlıklı değil de, biraz daha kompozisyon ağırlıklı oluyor. Ufak kompackt makineleriyle harikalar yaratmaları için nasıl – nereden ve ne şekilde fotoğraf çekecekleri çocuklara öğretiliyor. Anlatmak istedikleri hikayeleri, fotoğraflarla anlatmaları sağlanıyor.
Yaşı 15 ve üstü olan kişiler ise, diğer fotoğrafçılık kurslarından istediklerine katılabilirler.
İleri Fotoğraçılık Kursu nedir?
İleri Fotoğrafçılık Kursu, Temel Fotoğrafçılık Kursu‘na katılmış yada temel fotoğraf bilgilerine sahip kişilerin katılabileceği bir eğitim semineridir. Temel Fotoğrafçılık Kursu‘nun devamı niteliğindedir. Fotoğrafın büyülü dünyası ile iyice haşır neşir olmak isteyen kişiler, bu kursa katılabilir. Tüm kurslar kendi eğitim içeriklerini ayrı ayrı oluştursalar da, genelde İleri Fotoğrafçılık Kursunda gece çekimi, hareketli nesnelerin çekimi, flaşlı çekim, yapay ışıkta portre fotoğrafı çekimi gibi konularda dersler yapılır. Temel olarak stüdyo malzemeleri tanıtılırken, stüdyo ortamında deneme çekimleri yapılır. Ardından dış mekanda bir çekim gezisine çıkılır ve sonrasında da değerlendirme dersi yapılır.
Fotoğraf çekmenin püf noktaları nelerdir?
* Eğer bir fotoğrafın %65-70’ini kompozisyonun oluşturduğunu, gerisini ise teknik bilgi olduğunu söylememiz yanlış olmaz. O nedenle bir fotoğrafın iyi mi kötü mü olduğu, anlatmak istediğimizi fotoğrafımızla yeterince iyi anlatıp anlatamadığımızla alakalıdır.
* Eğer iyi bir fotoğraf çekmek istiyorsak, kadrajı doğru ayarlamalı ve konumuzu kadraja iyi oturtmalıyız. Bunun içinde, altın oran ve ufuk çizgisi gibi unsulara dikkat etmeliyiz.
* Kompozisyonumuzu olabildiğince sadeleştirerek anlatımı güçlü kılacağından, kompozisyonumuzla alakalı olmayan unsurları kadrajımızın dışında bırakmalı, kompozisyonumuza güç katacak unsurları ise, kadrajımıza dahil etmeliyiz.
* “Işığı arkamıza almak” yanlış bir bilgidir. Işığı arkamıza alırsak, konumuzun her tarafı aydınlanacağı için gölgeler ya hiç olmayacak, yada belirgin olmayacaktır. Oysa fotoğraftaki nesnelerin hacmini görmemiz-hissetmemiz gerekir. Bunun için ışığı hafifçe yana almak daha iyidir.
* Yine “Gündüz flaş çakılmaz” diye de yanlış bir bilgimiz var. Oysa dolgu flaşı kullanmamız, gündüzleri gölgede kaldığı için karanlık çıkan nesnelerin aydınlatılmasını sağlar.
* Arka fon, öne çıkartmak istediğimiz konumuzla aynı renkte olmamalı ve olabildiğince sade olmalıdır. Eğer portre çekiyorsak, alan derinliğinden yararlanmayı unutmamalıyız.
* Lekelerin dağılımına dikkat etmeliyiz.
Yeni başlayanlar nasıl bir fotoğraf makinesi seçmeli?
Daha önce Photoline Dergisi için yazdığım ve Fotoritim e-Fotoğraf Dergisi’nde de yayınlanan bir makalem oldu. Tabi orada sayfalarca yayınlandı. Ancak genel olarak özetlemem gerekirse, herkes ihtiyacına uygun fotoğraf makinesini almalı. Mesela birisi spor karşılaşmalarını çekecekse hızlı bir makineye ihtiyacı olacaktır. Çiçek-böcek çekecekse, o zamanda macro lense…
** Fotoğraf Eğitmeni