Fotoğrafçılık kursu ve ISO kavramı

Fotoğrafçılık kursu ve ISO kavramı

Fotoğrafçılık kursu

Bu yazımda özellikle fotoğrafçılığa yeni yeni başlayanlar için, temel fotoğrafçılık kursu derslerinde de göreceğiniz pozlamanın 3 önemli öğesinden biri olan ASA/ ISO’yu kısa bir şekilde anlatacağım. Fotoğrafçılık kursu dersleri esnasında da eğitmeniniz size bu yazıda bahsedeceklerimden yani ISO’dan, ISO’nun fotoğraftaki işlevinden (ISO’yu yükseltmenin hangi durumlarda tercih edildiğinden), noise sorunundan, ISO değerlerinden bahsedecektir. Gelin şimdi birlikte kısaca ISO’yu öğrenelim… Öncelikle hepimiz bir yerlerde birilerinden 100, 200, 400, 800 ASA’lık filmleri duymuşuzdur. Filmlerdeki bu 100,200,400,800 ASA kavramı filmin ışığa karşı duyarlılığını ifade etmekteydi. Şimdilerde ise teknoloji çağının etkisiyle filmlerin yerini ‘sensör’ler almış durumda. Dijital çağın fotoğraf makinelerimize getirilerinden biri olan sensörler için de ISO ifadesi kullanılıyor diyebiliriz. ISO ise, sensörün ışığa karşı duyarlılığını ifade ediyor kısacası.

Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında bu yazıda anlatılanları ve çok daha fazlasını öğrenme imkanı elde edeceksiniz. Şimdi ise ISO’nun fotoğraftaki işlevinden, ISO değerlerinden kısaca bahsedelim. ISO değerleri, fotoğraf makinemizde genellikle 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, 6400 olarak devam etmekte. Bu değerleri ortamdaki ışık miktarına, ayrıca diğer pozlama etkenlerine göre belirliyoruz.

Örneğin az ışıklı bir mekanda ışık kaynağımız yetersiz ve fazladan bir ışık kaynağımız yok ise böyle durumlarda ISO değerimizi yükseltiyoruz. En yalın haliyle ISO değerlerini yükselterek daha aydınlık fotoğraflar çekebiliyoruz. ISO’yu yükselterek ayrıca daha kısa bir shutter değeriyle de çekim yapabiliyoruz. Fakat ISO’nun da tabii ki bir dezavantajı oluyor fotoğraflarımız için… Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz size bunları da ders esnasında uygulamalı olarak da anlatacaktır. ISO’yu yükseltmek fotoğraflarımızda noise yani gürültüye neden olmakta. Noise dediğimiz şey fotoğraflarımızda istenmeyen noktacıklardır. 1600,3200 gibi yüksek ISO değerleri ile çekilen fotoğraflarınızı yakınlaştırdığınızda bu noktacıkları rahatlıkla görebilirsiniz. Fakat şunu da bilelim. Noise etkisini bazı fotoğrafçılar, fotoğraflarında bilinçli olarak tercih ediyor. Bunun nedeni noise’ın fotoğraflarda film etkisi vermesi…

Son olarak ISO’yu başka hangi durumlarda yükseltip yükseltmeyeceğimizi belirtelim. ISO değerini, ayriyetten oldukça hareketli bir obje çekiminde yani perde süresini kısa tutmak istediğimizde yükseltmemiz gerekebiliyor. ISO değerini, eğer makineniz tripoda bağlı ise yükseltmenize gerek kalmayabilir. Bunun nedeni ise makineniz ile uzun pozlama yaparak zaten yeterli ışığı toplayabilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu ile de burada anlatılanları uygulamalı olarak anlayabilirsiniz, ışığınız bol olsun.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir