Kar fotoğrafı nasıl çekilir? İşte bu sorunun cevabı:
Kış aylarının en keyifli konularından biridir kar fotoğrafı çekmek, deyim yerinde ise her fotoğrafçının bir isteğidir. Çok farklı bir deneyim olmak ile birlikte kar fotoğrafları harika sonuçlar ortaya çıkarabilir. Kar fotoğrafı nasıl çekilir bu sorunun yanıtını arayıp sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Kar kaplı alanların açık olan tonu, orta-gri tondan daha açık olduğundan fotoğrafımızı çekerken zorluk yaşayabiliriz. Bu özel durum makinenin ışık ölçer inin hata yapmasına ve çekim için genelde hatalı ışık değeri okumasına neden olur. Yani kısaca makinenin otomatik ayar yapabilmesi karlı ortam için zordur. Kar fotoğrafı çekmek için fotoğraf makinenizi manzaraya yönelttiğinizde, manzaradaki karın kapladığı alana göre fotoğraf makinesi pozometresi 2 stop kadar hata yapar. Yani beyaz olan kar, gri kar olarak fotoğrafınıza yansır. Örneğin fotoğraf makinenizi örtücü hızı (TV/S) modunda kullandığınızı düşünelim. Ve örtücü hızınızı 1/125’e ayarlayarak bu şekilde fotoğraf makinenizi kar manzarasına tuttuğunuzda (tüm kadraj karla kaplı olsun) fotoğraf makinesi size 16 diyafram veriyor olsun. Bu şekilde çekim yaparsanız kar manzaranız gri bir kar manzarası olarak fotoğrafta oluşur. Çünkü fotoğraf makinesi pozometresi beyaz karı, ayarlandığı ayara yani %18 griye getirmiştir. Böylece beyaz kar, fotoğrafta gri kar olmuştur. Ama siz kar fotoğrafı çekimlerinde basit uygulamalar ile doğru pozlandırmalar yapabilirsiniz. Yapmanız gereken 2 tipte hareket vardır. Bunlardan birincisi bu tip bir ölçümden sonra diyaframı 2 stop kadar açmaktır. Yani 16 diyaframı 8 diyaframa getirmektir. Bu düzeltmeyi ölçüm yaptıktan sonra fotoğraf makinenizdeki (+/-) modundan da yapabilirsiniz. Yani çok parlak alanlarda (+) telafi modunu kullanarak beyaz dengesini oluşturabilir, tam tersi şekildede çok koyu yerlerde (-) telafi modunu kullanarak beyaz dengesini oluşturabilirsiniz. Ya da bu tip bir çekime çıkarken (+/-) modunu -2’ye getirerek pozu baştan düzeltebilirsiniz. Böylece pozometrenin verdiği değeri çekim boyunca değiştirmek zorunda kalmazsınız.
İkinci yol ise kar fotoğrafı çekimlerinde fotoğraf makinesi pozometresini yanıltmayan bir yerden ölçüm alarak kar manzarasını çekmektir. Yani yöntem, kar manzarasına yakın bu objelerden birinden pozlandırma bilgilerini alarak manzaraya uygulamaktır. Örneğin kar manzarası ile aynı ışığı alan çok yakındaki insan teni veya kar tutmamış kiremitler ve yeşil yapraklar en iyi ölçüm alma yerleridir.
Karlı havalarda fotoğrafınızı çekerken de derinlik oluşturacak obje, çizgiler ve keskinliklere dikkat etmeliyiz yoksa anlamsız bir beyazlık oluşur.
Eğer yukarıdaki fotoğrafta ona derinlik hissi veren ev, ağaçlar ve bulut olmasaydı, resim boş bir beyaz olarak gözükecekti. Bu kompozisyona yardımcı olacak beyaz-gri renkler, gölgeler tezat oluşturacak başka renkleri ‘de fotoğrafımız ‘a dahil etmeye çalışalım.
Güneşin karların üzerinde parlıyor olmasından dolayı polarize filitrenizi de yanınızda taşımanızı tavsiye ederiz. Açık güneşli bir havada, güneş ışığının yansıması sonucu oluşan parlak beyaz ışık fotoğrafınız parlak çıkmasına sebep olacaktır. Kayakçıların karda gözlük takmasının nedeni budur. Bu sebeple derecelenmiş filitre kullanırsanız değişik tonda renkler yakalamanızda etkili olacaktır. Örneğin; yaban hayatı fotoğraflıyorsak, beyaz kar ile örtülü bir alanda bir kuşun veya farklı bir hayvanın rengi, fotoğrafımıza çok şey katacak ve güzel bir kompozisyon oluşacaktır.
Kar manzarasında portre fotoğrafı çekmek
Karla örtülü bir ortam, portre fotoğrafı için güzel bir arka fon oluşturur. Modelimizin üstünde şık bir kar kıyafeti veya çok şık renklerde kayak takımları ile son derece güzel ve başarılı portreler elde edebiliriz. Kar yağarken fotoğraf çekecekseniz kar tanelerinin belirgin olması için havanın mümkünse alaca karanlık, kısa pozlama ve flaşlı çekin.
Hazırlık Önemlidir
Kış ve soğuk hava fotoğrafçılığında en önemli nokta, iyi hazırlanmaktır. Zorlu hava koşullarınla başa çıkabilmek için iyi giyinmelisiniz. Sıcak tutan ve rahat hareket etmenize olanak veren giysiler, bot veya kar ayakkabıları, bere, parmaksız eldiven (fotoğraf makinenizde kontrolleri rahatlıkla yapabilmek için idealdir), güneş gözlüğü, su geçirmez fotoğraf çantası gibi malzemeleri yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederiz. Yoksa üşümüş ve ıslanmış bir fotoğrafçının kış fotoğrafı serüveni çok kısa sürer.
İkinci kritik nokta, fotoğraf makinelerimizin pilleri ile ilgilidir. Soğuk havada pillerimiz her zamankinden daha çabuk tükenir. Eğer makineniz pil bitti sinyali veriyorsa bu pili çıkarıp avuç içinde ya da vücut ısısında bir süre ısıtırsanız yeniden kullanılabilir hale gelir. Eğer çekim yapmadan dolaşıyor isek bu sefer pilimizi makineden çıkartıp sıcak durabileceği bir iç cebimizde taşımalı çekim yapacağımız zaman makineye takmalıyız. Bu şekilde pilin çabuk bitmesini de engellemiş oluruz. Mutlaka yedek pil bulundurmalı, bu pili de çantada değil, vücut ısımızın korunabildiği iç cebimizde taşımalıyız. Bu, hem size güven verecektir hem de gezinin ortasında pilinizin bitmesini ve fotoğrafsız kalmanızı engelleyecektir. Makinemizin LCD ekranı aşırı soğukta çalışmayabilir. Objektifler buğulanabilir, hatta buzlanabilir. Çözünmeden silersek çizme tehlikesi vardır.
WB (Beyaz Dengesi) filtreleri, Renk Düzeltme filtreleri, Ultraviyole ve ND (Nötral Yoğunluk) filtreleri karlı alanlarda kullanışlı olabilecek yardımcı araçlardır. Karlı alanlarda geniş beyaz yüzeylerden yansıyan ışığı hesaba katmalısınız. Bu nedenle genelde fazla ışık koşullarında ND filtreler işinize yarayacaktır.
Birçok kişi kar yağdığı sırada çekimlerini yapmaya çalışır. Oysa bu aşamada yapacağınız çekim, objektifinizin ve fotoğraf makinenizin su almasına neden olur. Kar yağdıktan sonra güneşin açmasını beklerseniz eğer, güneş yüzünü gösterdikten sonra, özellikle uzak planların çekimlerinde daha güzel çekimler elde edebilmeniz mümkündür. Bu aşamada güneş karlı bölgelerde formlar oluşturacağı için nefis görüntüler almanıza yardımcı olacaktır. Ama eğer hava açmamakta kararlı ise yakın yani makro çekimler yapabilirsiniz. Özellikle buzların oluşturduğu sarkıtlar ve yeşil yaprakların üzerindeki donmuş kar taneleri, bu tip ışıkta iyi etkiler bırakırlar.
Kar Fotoğrafı Çekerken Kullanabileceğiniz Bazı Tavsiyeler :
-Kar güzel bir fotoğraf aracıdır. Sadece karı fotoğraflamak biraz sade olarak gözükebilir. Kar fotoğraflarına kırmızı araba, renkli şemsiye gibi, açık mavi elbiseli model gibi renkli nesneleri fotoğraf karesine ekleyerek fotoğrafı sadelikten kurtarabilir ve renkli hale dönüştürebilirsiniz. Buda kişiden kişiye göre değişmektedir.
-Kış aylarında kar fotoğrafı çekmek için en keyifli zaman olabilir. Renkli yılbaşı ışıkları ile isteğinize bağlı olarak renkli fotoğraflar çekebilirsiniz. Yılbaşı ışıklarını çekmek için en iyi zaman gecenin karanlığı olarak düşünülebilir. Karanlıkta elde edeceğiniz görüntü, siyaha karşı renkli noktalar olacaktır sadece “Sihirli saatte” -alacakaranlık- çekeceğiniz fotoğraflarda, renkli noktaların yanı sıra etraftan da bazı detayları fotoğraflayabileceğiniz için daha ilginç görüntüler elde edebilirsiniz.
-Yazın uzun günleriyle birlikte güneş oldukça erken doğar Kışın, geç doğan güneş nedeniyle, gündoğumu gibi güzel doğa olaylarını yakalayabilmek için erken kalkmanız gerekmez Güneşi fotoğraf karesinin dışında bırakarak güneşin yanındaki gökyüzünün ışığını ölçebilirsiniz veya matrix ölçümlü pozometrenin verdiği değeri kullanarak bu fotoğrafta olduğu gibi parçalı bulutlu bir görüntü elde edebilirsiniz.
-Kış fırtınalı bir mevsimdir fakat bu fırtınaların sonunda şimşek çakar Fırtınalı bir günde şimşek çaktığı zaman inanılmaz güzellikte bir ışık meydana gelir Bu ışığı yakalamak için yapmanız gereken fırtınayı beklemektir. Hava durumu haberlerini kontrol edip olası fırtınanın ne zaman patlak vereceğini öğrenerek potansiyel renkli yerleri gözlemleyebilirsiniz.
-Hava “kötü” olduğunda bir çok fotoğrafçı evinde oturup bu durumdan yakınır Fakat büyük fırsatlar kaçırmaktadırlar çünkü böyle havalarda harika fotoğraflar çekilebilir. Siz de kötü havalardan yakınanlardan olmayın Kalkın, kat kat giyinin, ekipmanınızı hava koşullarından koruyun(büyük plastik sandviç poşeti fotograf makinesini koruyabilir,objektifin etrafını daha çabuk açmak için lastik bant kullanılabilir) ve hava durumuna uygun güzel görüntüler arayabilirsiniz.
-Renkli yapraklar sonbahar fotoğrafçılarının temel nesnelerin dendir. Kış aylarındaki yapraksız ağaçları görmezlikten gelmeyin. Yapraksız ağaçlar, geometrik çizgisel görüntülerinden ve yapılarından dolayı fotoğrafçı için mükemmel nesnelerden biridir. Geniş açılı bir objektifle ağacın sağ alt tarafından veya tele objektifle uzaktan bir fotoğraf çekebilirsiniz Dalların düzeninden enteresan bir bölümü ayırarak fotoğraflamak da iyi bir fikir olabilir Eğer ağacın sağ alt tarafından fotoğraf çekiyorsanız,diyaframı kısıp alan derinliğini arttırarak görüntüdeki her şeyin net olmasını sağlayabilirsiniz.
-Buz saçakları keyifli fotoğraf nesneleri olabilir. Buz saçaklarına yaklaşarak yalnız bir buz saçağını veya geri çekilerek saçakları çevresiyle birlikte çekebilirsiniz. Etrafında dolaşıp önden ve arkadan aydınlanmış olarak fotoğraflayın.
-Kış mevsiminde pencerelerde buğu ve yağmur damlaları gibi değişik görüntüler meydana gelir. Bu tarz görüntüler başlı başına güzel fotoğraf nesneleridir ve ilginç fotoğraf filtreleri olabilirler. Su damlacıkları veya donma üzerine netleme yapın böylece pencerenin dışındaki bütün nesneler fon etkisi yaratacaktır. Eğer fotoğraf makinenizden alan derinliğini ön izleme yapabiliyorsanız değişik diyafram değerleri için etkiyi kontrol edin, eğer yapamıyorsanız; ilk önce en geniş diyafram değeriyle sonra da orta ve en kısık diyafram değerleriyle fotoğrafı çekin.
-Yansıyan ışığı ölçen pozometreler (fotoğraf makinesinin içine monte edilmiş olanları) orta tonlara göre ayarlanmışlardır: eğer pozometreye göre pozlama yapıyorsanız ölçtüğünüz nesnenin ışığı orta bir ton olarak belirlenecektir Kar genellikle orta ton olarak değil beyaz olarak düşünülür, böylece güneşli kar beyaz olarak göründüğünde çekilen kar fotografları genellikle en iyi gözükenlerdir Matrix ölçüm yapan pozometre içeren bugünün AF 35mm SLR makinelerinde hiçbir düzeltme yapmadan karın ölçülen ışık değerini kullanabilirsiniz Fakat merkez ağırlıklı ölçüm yapan pozometreye sahip eski makinelerde, ölçülen değerden 1-1,5 stop fazla pozlama yapmak iyi fikir olabilir AE modunda, bunu fotograf makinesinin pozlama kontrolünü +1’e veya +1,5’a ayarlayarak yapabilirsiniz Havadan çekilen bu görüntü için, ışıkta hiç bir değişiklik yapılmadı-beyaz karın ışığının aldattığı koyu su yolu kemerine göre ölçüm yapılmıştır Braketing yapmak ve not almak (makinenizle ilk kez kar fotografı çekiyorsanız karın fotograflarınızda istediğiniz gibi gözükmemesi halinde ışıkta yapmanız gereken değişikliği görmek için) iyi fikir olabilir.
-Yılın herhangi bir zamanında, mevsimsel aktiviteleri çekerek güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz Kayak, kızak, buz pateni ve dağ tırmanışı gibi bazı mevsimsel faaliyetler kış mevsiminde birçok fotoğraf fırsatı sunar Hareketi ve katılımcıları fotoğraflayarak gelecekte tekrar tekrar bu aktivitelerle eğlenebilirsiniz.
Bu yazımızda kış aylarında çekilmek istenen kar fotoğrafları ile ilgili yardımcı olabilecek bilgiler paylaştık ışığınızın bol olması dileğiyle….
Karda fotoğraf çekmek isteyenler güzel bir bilgi olmuş.