NKFA’da “Komşuluk Hakkı Fotoğraf Projesi”ne Dair Söyleşi

NKFA’da “Komşuluk Hakkı Fotoğraf Projesi”ne Dair Söyleşi

Kadir Has Üniversitesi tarafından geçtiğimiz sene hayata geçirilen ve üniversitenin çevresindeki mahallelerde oturan çocuklara verilen fotoğraf eğitimi ile ardından açılan sergiye dair, proje yürütücüsü Ulaş Tosun, NKFA’nın konuğu oluyor.

Ulaş Tosun; Komşuluk Hakkı Projesi’ni nasıl geliştirdiler, ne gibi sorunlarla karşılaştılar, projeyi nasıl hayata geçirdiler, bunları anlatacak ve katılımcıların sorularını yanıtlayacak.

1464703_575921145814565_1002014199_n

PROJE HAKKINDA:

Kadir Has Üniversitesi Komşuluk Hakkı Projesi, kapsamında oluşturulan Belgesel Fotoğraf Atölyesi’nin ikinci çalışması ‘Hayat Bildiğin Gibi Değil, Çingene Kültürü’nün renklerini barındıran Lonca Mahallesi’nin yaşayan 10 çocuk ve medya, akademi ya da fotoğraf konusunda çalışan 10 tanınmış isimle gerçekleştirildi.
Bir aktarma tekniği olarak Belgesel Fotoğraf’ın çok sayıda tanımı bulunmakla birlikte, gerçeğin ön planda tutularak anın ‘estetik’ yorumlanması olarak tarif edilebilir. Bu teknikle, fotoğrafçı tanıklık ettiği gerçekliği, estetik algısının sınırlarında paylaşıma açar. Belgesel Fotoğraf Atölyesi, ‘Hayat Bildiğin Gibi Değil’ ve geçen yıl gerçekleştirdiği ‘Bir Mahalle Hatırası’ adlı çalışmalarda, 21. YY İstanbul’unda, global ve yerel uygulamalarla hızla yok olan mahalle olgusunun son anlarını, mekanın en aktif unsurları konumundaki ‘çocuk’ algısıyla belgelemeyi hedeflemektedir. Lonca Mahallesi bir zamanlar benzerleri kentin bir çok yerinde, özellikle Topkapı, Sulukule, Edirnekapı, Mevlanakapı, Yedikule gibi İstanbul Surları boyunca ‘taşra’ ile ‘merkezi’ (Suriçi) birleştiren alanlarda yaşayan Çingene-Roman mahallerinden günümüze kadar varlığını sürdürebilmiş olan son örneklerindendir.
Lonca Mahallesi’nin kent kültürüne dahiliyeti müzik, dans ve el işçilikleriyle olabilmiştir. Bu işbirliği sonucunda mekanda diğer kenar mahallerinin aksine sefaleti gölgeleyen ‘canlılık’ hakim olmuştur. Her sokağından, kent merkezlerindeki eğlence yerlerinde yapacakları mesaiye hazırlanan Loncalıların müzik ve dans provalarının gündelik hayatla karışımında oluşan bir hava hakimdir. Bu nedenle Lonca Mahallesi çocuklarının ölümsüzleştirdiği anlar bize hayatın bildiğimiz gibi olmadığını göstermektedir.”

 

1233963_551096994963647_708870031_nULAŞ TOSUN KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden 2004 yılında mezun oldu. Mezun olduğu tarihten itibaren aralarında Nokta Dergisi, Hürriyet Gazetesi, Referans Gazetesi, Agos Gazetesi ve Radikal Gazetesi’nin de olduğu birçok yayında foto muhabir, muhabir ve editör imzasıyla yer aldı. 2010-2011 yılları arasında Havana Üniversitesi’nde İspanyolca Eğitimi aldı. Halen Kadir Has Üniversitesi Kurumsal Fotoğrafçılığını sürdürmektedir.

Hurriyet Kampus

TARİH:

18 Temmuz 2014 Cuma günü akşam saat 20.00′de başlayacak ve 21.30′a kadar devam edecektir.

IMG_6549 (1)

KATILIM:

Etkinliğe katılım ücretsizdir. Ancak 40 kişi ile sınırlıdır. Etkinliğe katılımcı olmak için, isim-soyisim, e-mail adresiniz ve cep telefonu numaranızı belirterek bu yazıya yorum yapmanız yeterli. Başvuru sırasına göre kayıtlar alınacaktır. Eğer yoğun talep olursa, ilerleyen günlerde etkinlik tekrarlanacaktır. (Cep telefonu ve e-mail adresiniz kimseyle paylaşılmayacaktır.)

IMG_1780

KATILIMCI LİSTESİ : (Kayıt yaptıranlar oldukça, isimler burada yayınlanacaktır.)

1- Serdar Kanmaz

2- Selma Birinci

3- Sevim Akan

4- İslam Kolat

5- Zeynep Kara

6- Adnan Oruç

7- Münevver Karagöz

8- Ceyhan Balaban

9-

 

ADRES: 

İki Kıta Bir Şehir Fotoğraf Derneği / Nihat Karadağ Fotoğraf Atölyesi ve Fotoğrafçılık Kursları

Meşrutiyet Cad. Galatasaray Pasajı No:13/7 Kat:4 BEYOĞLU (Galatasaray Lisesi’nin karşısı)
Te: 0212 224 65 66

 

 

Published by Nihat Karadağ

Nihat Karadağ Fotoğraf Atölyesi’nin sahibi. Photoline Dergisi Yazı İşleri Müdürü. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı'nda Yüksek Lisans-Master yapıyor. 7 ödülü 17 fotoğraf sergisi bulunuyor. Fotoğrafları Evrensel, Radikal, Cumhuriyet, Birgün ve Radikal gibi bir çok gazete ve dergide yayınlandı. 5 yıl özel bir reklam ajansı için, Başbakanlık için çalıştı. Stüdyo ve aktüel çalışmalarının yanı sıra, sosyo-belgesel alanda eylem ve miting fotoğrafları çekmeye de devam ediyor.

4 Comments to “NKFA’da “Komşuluk Hakkı Fotoğraf Projesi”ne Dair Söyleşi”

  1. Ali Şahin dedi ki:

    Toplumsal belgesel fotoğrafı çok önemli olduğu için bu proje ve süreci merak ediyorum ve umarım toplantıda kafamda ki bir çok soru cevaplanacak:)

  2. Ceyhan Balaban dedi ki:

    çok başarılı bir çalışma… eğitime katılmak istiyorum.

    iyi çalışmalar

  3. münevver karagöz dedi ki:

    bu etkınlığe katılmak isterim..

  4. Selma Birinci dedi ki:

    Güzel bir söyleşi olacak. Adımı yazarsanız listeye sevinirim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir