Fotoğraf: Melike ÇETİN
Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizin size anlatacağı ve fotoğrafçılıkta oldukça önemli bir konu kompozisyon öğeleri konusu. Ben de bu makalemde özellikle fotoğrafa yeni başlayanlar için fotoğrafın en önemli konularından biri olan kompozisyon ve öğeleri konusunu kısaca anlatmaya çalışacağım. Öncelikle fotoğrafta kompozisyonun ne olduğunu ele alalım. Fotoğrafta kompozisyonu, kadrajımızdaki her türlü nesnenin, objenin düzenli bir şekilde yerleştirilmesi ve izleyiciye göze hoş gelecek bir şekilde sunulması şeklinde düşünebiliriz. İyi bir fotoğrafçı, seçtiği konuyu iyi bir kompozisyonla izleyiciye sunmalıdır. Bunun için de kompozisyonu, kompozisyon öğelerine hakim olmalıdır. Fotoğrafçılık kursu sırasında eğitmeniniz zaten size bu öğelerden ve öneminden bahsedecektir. Şimdi fotoğrafçılıkta kullanılan kompozisyon öğelerini kısaca sizler için ele alalım…
Altın oran yani 1/3 kuralı
Fotoğrafçılık kursu derslerinde eğitmeninizin oldukça üzerinde duracağı bir konu altın oran kuralı. Fotoğrafta altın oran, objeyi daha fazla ön plana çıkartmak, mesajı kolaylıkla izleyiciye vermek amacıyla objeyi ya da nesneyi ilgi merkezlerinden birini yerleştirmektir. Altın oranı daha kapsamlı olarak şöyle açıklayabiliriz… Fotoğraf karesini hayalinizde yatay ve dikey olarak 3 eşit parçaya bölüp, nesnenizi ya da objenizi bu noktaların kesiştiği alanlardan birine yerleştirirseniz altın oran kuralını başarıyla uygulamış olursunuz.
Sadelik
Fotoğrafta sadelik, fotoğrafınızda izleyicinin üzerinde bir anlam karışıklığı yaratmadan, verilmek istenen mesajı en az öğeyi kullanarak vermekle sağlanır. Örneğin bir portre fotoğrafta sadeliği, sade bir arka plan yani fon ile sağlayabilirsiniz.
Ritim – Tekrarlar
Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında eğitmeninizin size bahsedeceği gibi fotoğrafta ritm yani tekrarlayan öğelere, izleyici bakmaktan haz duyar. Fotoğraf, daha ilgi çekici bir hale gelir. Bu yüzden sizde fotoğrafta tekrarlayan öğeleri kullanabilirsiniz.
Çerçeve kullanmak
Siz de fotoğraflarınız da çerçeve kullanarak, fotoğrafta vurgulamak istediğiniz öğeyi daha etkileyici bir hale getirebilirsiniz. Örneğin dışarıyı, bir sokağın görüntüsünü pencere ile birlikte alabilirsiniz…
Doku
Fotoğrafçılık kursu eğitmeninizin de size bahsedeceği gibi fotoğrafta doku kullanmak, çekeceğiniz fotoğrafa ilginç bir etkide bulunabilir. Örneğin bir duvarın, yaprağın dokusunun fotoğrafı izleyicinin ilgisini büyük ölçüde çekebilir.
Çizgiler
Fotoğrafta çizgileri kullanmak, izleyicileri yönlendirir ve izleyicinin ilgisinin objeye ulaşmasını sağlayabilir. Bu yüzden fotoğraflarınızda sizde çizgileri kullanabilirsiniz. Böylelikle daha etkileyici fotoğraflar elde edebilirsiniz.
Perspektif
Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında eğitmeninizin de bahsedeceği gibi perspektif, yani giderek küçülen ya da büyüyen cisimler fotoğrafın etkisini arttırır. İzleyicinin gözüne daha hoş gelmesini sağlar. Özellikle doğrusal ve hacimsel perspektif kavramlarını eğitmeninizden detaylı bir şekilde öğrenerek siz de fotoğrafta bunları uygulayabilirsiniz.
Fotoğrafçılık kursuna gelerek burada anlatılanları ve çok daha fazlasını öğrenme şansı elde edebilirsiniz.