Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com
Bu yazımda fotoğrafa yeni başlayanlar için fotoğraf makinelerimiz üzerinde bulunan çekim modları hakkında kısaca bilgilendirmede bulunacağım. Fotoğrafçılık kursu dersleri alarak da eğitmeninizden fotoğraf makineleri üzerindeki tüm çekim modlarını, bu modların işlevini ve hangi zamanlarda kullanmanız gerektiğini vs. öğrenebilirsiniz.
Otomatik Mod (AUTO): Öncelikle otomatik mod, fotoğrafa yeni başlayan, fotoğraf makinesini yeni alanların kullandığı bir mod. Fotoğraf makinelerimizde bulunan bu modda, tüm ayarları fotoğraf makinemiz yapmakta. Yani diyafram, enstantene ve ISO değerlerini fotoğraf makinemiz belirliyor. Biz ise yalnızca objemizi kadrajda herhangi bir yere yerleştirip deklanşöre basıyoruz. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de sizi otomatik mod hakkında bilgilendirecektir.
Manzara Modu: Sizin de bildiğiniz gibi manzara fotoğraflarında önemli kriterlerden birtanesi de tüm bölgenin net olması. Fotoğrafçılar bu yüzden manzara fotoğrafları çekerken genellikle yüksek diyafram değerleriyle çalışmakta. İşte bu modda manzara çekimleriniz için otomatik olarak yüksek diyafram değerleri belirlemekte ki tüm alan net olsun… Bu değerler F11-16 vs… Bu arada bu modda flaşınız otomatik olarak açılabilir ve tripod kullanmanız da daha iyi olabilir.
Portre Modu: Adından da anlaşılacağı üzere biz bu modu portre çekimlerinde tercih etmekteyiz. Bu mod, çektiğimiz modelin ön planda olmasını sağlıyor bunu da arkaplanı flulaştırarak yapıyor. Tabii arkaplanı flulaştırırken bu mod, mevcut lensinizin en açık diyafram değerini kullanıyor. Örneğin makinenizde 50 mm 1.8 lensiniz varsa ve portre modunda fotoğraf çekecekseniz, portre modu diyafram değerinizi 1.8 olarak ayarlıyor. Şunu da not olarak ekleyelim… Eğer fotoğraf makinenizde 18-55 gibi bir lens varsa portre modundaki etkiyi pek hissedemeyebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de size tüm bu çekim tekniklerini detaylıca anlatacaktır.
Spor Modu: Bu mod ile fotoğrafçılar, hareket halindeki nesneleri, kişileri fotoğraflamakta. Bu mod nesnenin ya da kişinin hareketinin dondurulmasını sağlıyor. Bunu da enstantane değerini yüksek değerlerde tutarak elde ediyor. Fotoğrafçılık kursuna gelerek enstantane-hareket ilişkisini de öğrenebilirsiniz.
Makro Modu: Makro mod olarak fotoğraf makinelerimizde bulunan bu mod ile ne yazıkki makro çekimler yapılamıyor. Bu mod yalnızca fotoğraf makineniz için otomatik olarak makro çekim ayarı yapmakta. Yani en açık diyafram değerini seçmek gibi… Bu modu kullanırken de harici bir flaş ve tripod kullanmanız tavsiye edilebilir.
Gece Çekim Modu: Işık miktarının ortamda yetersiz olduğu yani akşam, gece gibi durumlarda bu mod tercih edilir. Bu mod, diyafram ve enstantane değerlerini azaltarak makinenin daha fazla ışık almasına yardımcı olur. Tabi bu mod ile uzun pozlama yapmış olursunuz…
Fotoğrafçılık kursu alarak bu makalemde anlattığım çekim modlarını eğitmeninizden de öğrenmeniz mümkün.