Fotoğrafçılık kursu ve ışığın özellikleri

Fotoğrafçılık kursu ve ışığın özellikleri

Fotoğrafçılık kursu

Bu yazımda fotoğrafçılığa yeni başlayanlar için temel fotoğraf eğitimlerinde de anlatılan ışık ve ışığın özellikleri konusunu kısaca özetleyeceğim… Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da ışığın özelliklerini detaylı bir şekilde eğitmeniniz size anlatacak, ışığın özelliklerini bilerek ve ışığa hükmederek fotoğraflar çekeceksiniz. Öncelikle ışık bir “fotoğraf”ın olmazsa olmazı bunu bilmeliyiz. Bense bu makalemde derslerde de göreceğiniz ışık konusunu detaylı bir şekilde anlatmak yerine sadece ışığın özelliklerini kısa bir şekilde anlatacağım. Işığın geliş yönü fotoğraflarımızı nasıl etkiler? Bu sorudan yola çıkalım önce. Işık, fotoğraflarımızda geliş yönü olarak 5 kısımda incelenir. Bu geliş yönleri; önden gelen ışık, yanal ışık, tepe ışığı, ters ışık ve alttan gelen ışıktır.

1-Önden gelen ışık ya da cephe ışığı dediğimiz ışık türü, fotoğrafı çekilecek objenin tam önüne, fotoğrafçının ise arkasından gelen ışıktır. Yani önden gelen ışık isminden de anlaşılacağı gibi objenin tam önüne düşer. Fotoğrafçılık kursu derslerinde önden gelen ışık türünü öğrenebilirsiniz… Önden yansıyan ışığın kullanıldığı fotoğraflarda ışık, fotoğrafını çekeceğimiz objenin her yerini yani tümünü aydınlatır ve fotoğrafı çekilen obje üzerinde gölgeler oluşmaz. Önden gelen ışık ile çektiğimiz fotoğraflarda, gölge oluşmayacağı için fotoğrafta derinlik etkisi-hissi de olmayacak. Elde ettiğimiz fotoğraf, düz bir fotoğraf olacak. Önden gelen ışık, portre fotoğraflarda bu gibi etkilerden dolayı pek tercih edilmiyor bunu da bilelim.

2-Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden dinleyeceğiniz yanal ışık, objenin sağ veya sol tarafından yansıyan ışık türüdür. Objenin sağından veya solundan yansıması nedeniyle yanal ışık, obje üzerinde gölgeler oluşturur. Gölgelerin oluşmasıyla birlikte de fotoğraflarımızda derinlik hissi alırız. Yanal ışık, bu gibi etkilerinden, bizde uyandırdığı derinlik etkisinden ötürü ürün fotoğrafçılığında oldukça tercih edilir… Bu ışık türünün fotoğraflarımızda oldukça farklı bir etkisi vardır.

3-Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da öğreneceğiniz tepe ışığı, güneşin en tepede olduğu saatlerde (saat 12-14 arası) objeye düşen ışık türüdür. Hatta yaz aylarında bu saatlerde fotoğraf çekmek pek tercih edilmiyor. Bunun nedeni ise tepe ışığı, obje üzerinde bu saatlerde sert gölgelere neden olur. Hatta fotoğrafını çekeceğiniz obje üzerinde parlamalar oluşabilir. Tepe ışığı ile çekilen fotoğraflarda sert gölgeler oluşuyor demiştik. Bu oluşan gölgeleri en aza indirgemek için ise bu gibi durumlarda flaş kullanabiliriz.

4- Fotoğrafçılık kursu derslerinde de öğreneceğiniz ters ışık, fotoğrafını çekeceğiniz objenin tam arkasına düşen ışık türüdür diyebiliriz. Bu ışık türü ile fotoğraflar çekmek kolay olmasa da fotoğrafçılık kursu uygulama eğitimlerinde bu ışık türünü başarıyla uygulayabilirsiniz. Bu ışık türü ile çekilen fotoğraflarda objeler, siluet olarak çıkar. Bu ışık türünü, başarıyla uyguladığınızda ise etkileyici fotoğraflar elde edeceksiniz.

5- Alttan yansıyan ışığı fotoğrafçılık kursu dersinde de eğitmeniniz size detaylı bir şekilde örnek fotoğraflar ile gösterecek, anlatacaktır. Bu ışık türü, doğal olmayan ışık türüdür. Yani bu ışık türü, nesnenin altından gelen bir ışık kaynağıyla aydınlatılması sonucu oluşur. Bu ışık türünü kullanarak çektiğiniz fotoğraflarda farklı bir etki de oluşacaktır. Fotoğrafçılık kursuna gelerek burada anlatılanları ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir