GÜZEL MANZARA FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

GÜZEL MANZARA FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?

manzara

 

Manzara fotoğrafları en çok çektiğimiz fotoğraf türüdür. Ülkemizde de bu tür manzara fotoğrafı çekmek için çok zorlanmayız. Bu yazımızda daha güzel manzara fotoğrafları çekebilmeniz için dikkat etmeniz gereken püf noktalarına değineceğiz

1-Güzel manzara fotoğrafı çekmek için erken kalkmak lazım. Eğer güneş yükselmeye başlamışsa siz birçok güzelliği fotoğraflamayı kaçırmışsınız demektir. Örneğin böyle bir fotoğrafı çekmeyi planlıyorsanız, bunu güneş doğmadan hemen önce o manzarayı çekmeyi planadığınız yerde üçayağınızı kurup makinenizi hazırlamış olarak güneşin doğmasını bekliyorsanız başarabilirsiniz.

Diyelim ki bu fotoğrafı daha geç bir saatte öğlen vakti çektiniz. O zaman göreceğiniz manzara bu değil. yansımaların,ışık patlamalarının olacağı bir fotoğraf olacaktı

Manzara fotoğrafı çekerken günde 1 saat vaktiniz vardır. Bu bir saatin 30 dakikası sabah güneş doğmadan hemen önce, 30 dakikası da akşam güneş battıktan hemen sonradır. Sabahları genelde soğuk renkler hakim olacağından sis, bulut, orman, dağ gibi manzaraları çekmeyi tercih edebilirsiniz. Akşamları da genelde sıcak renkler hakim olacağından ona göre konuları tercih edebilirsiniz.

2-Göl ve yansıma fotoğrafları için akşam seçilebilecek en kötü zamandır. Göl yüzeyi genelde sabah gün doğarken sakin ve ayna gibidir. Ancak öğlene doğru çıkan rüzgar sizin bu konuda istediğiniz sonucu almanızı gün boyu engelleyecektir. O nedenle göl ve yansıma fotoğrafları için de sabah gün doğmadan yola düşmek gerek.

3- Amacınız dere, şelale, dalgalı deniz gibi yerlerde uzun pozlama ile fotoğraf çekmekse o zaman seçeceğiniz en güzel zaman akşam gün battıktan hemen sonra olmalı. Neden akşam derseniz, sabahları genelde rüzgar olmaz, dolayısı ile dalga da olmaz. Ayrıca akşamın sıcak renkleri şelale, kanyon, dere, deniz gibi yerleri daha görkemli gösterir. Ya da kapalı bulutlu bir havayı beklemelisiniz. Ancak böyle havalarda kadrajınızda gökyüzüne hiç ya da çok az yer vermeniz geretiğini de unutmayın.

4- Filtrelerinizi yanınızdan ayırmayın. Özellikle renklere doygunluk katmak, istenmeyen parlama ve yansımaları yok etmek için polarize filtreniz mutlaka yanınızda olmalı. Bazan uzun pozlama yapmak için de Nötral Yoğunluk (Neutral Density = ND) filtreniz işe yarayacaktır.

Daha Fazlası İçin: http://www.kolayfotograf.net/guzel-manzara-fotografi-nasil-cekilir.html#ixzz2mJxKBIq2

Ahmet Dalgıç

Published by Ahmet Dalgıç

NKFA ve Photoline Dergisi’nde asistanlık görevini yürütmekte. 2013 yılında aldığı fotoğraf makinesi ile hobi olarak fotoğrafçılığa başladı. Kendisini bu alanda geliştirmek için çekim ve gezilere devam etmekte.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir