Yemek fotoğrafı çekimi ile her türlü gıda, içecek vb. ürünlerin; fotoğrafını çeken kişiye Yemek Fotoğrafçısı diyoruz.
Kategori: Fotoğraf Çekim Teknikleri
Mum Işığı’nda Fotoğraf Çekmek
Mum Işığı‘nda Fotoğraf, her yılın 14 Şubat tarihinde bir çok ülkede sevgililer günü kutlanır ve birbirlerine hediyeler verilir. Aşkınızı romantik bir yemekte geçirmek isteyebilirsiniz. Mum Işığı’nda Aşk Fotoğrafları çekmek için ipuçları ; 1. Flaş Kullanmayın ; Çoğunlukla düşük ışık koşullarında flaş kullanmayı tercih ederiz. Oda da ortam ışığı yokmuş hissine kapılabiliriz ve mevcut loş ışığı…
Fotoğraftaki Işık Türleri
Fotoğrafın oluşumunda en önemli etken ışıktır. Işık olmadan fotoğraf çekmek biraz zorlaşır. Kelime anlamında da olduğu gibi “Işıkla Çizmek” anlamına gelmektedir. Kısacası fotoğrafın olmazsa olmazı ışıktır. Işık türleri çeşitlilik göstermektedir. Düşen ışın yönü, yoğunluğu, şiddeti ve gölgelerin pozisyonu gibi olayları belirler. Işığın 5 türünden söz edecek olursak; 1. Cephe Işığı : Çekimi yapılacak objenin önünden…
Beyaz Ayarı ve Kelvin Ayarı
Önceki yazılarımızda fotoğrafın üçlüsü olarak tanımlanan Enstantane, Diyafram ve ISO değerlerini konu alarak size anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise beyaz ayarı ve kelvin ayarları ile ilgili olarak size bilgilerimizi aktarmaya çalışacağız. Fotoğrafın oluşturan ışığın bir rengi vardır. Bu renkler ışık kaynağına göre değişiklik gösterirler ve kelvin cinsinde tanımlanırlar. Kelvin 0 ile 20.000 değerleri arasında değişiklik…
Yılbaşı Gecesi Fotoğrafları Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Detay
ir senenin daha sonuna geldik ve yavaş yavaş yeni yıl hazırlıkları başlarken bu yazımızda yılbaşı gecesi fotoğraflarını çekmeden önce fotoğraf makinenizde unutabileceğiniz ve sonradan aklınıza geldiğinde pişman olabileceğiniz birkaç küçük detayı aktarmaya çalışacağız. Yılbaşı gecesi fotoğrafları her sene saat gece 24′ü vurmadan önce çekilen, özellikle aile fotoğraflarında herkesin tek bir fotoğraf karesinde gözüktüğü insan odaklı çekimlerden…
Profesyoneler Gibi Düğün Fotoğrafı Çekmek
Bir Sonraki Çekiminizden Nasıl Profesyonel Sonuç Elde Edilir Düğün fotoğrafları çekmek ustalık isteyen bir iş ve tekrarı olmadığı için bütün detayları göz önünde bulundurmalısınız.Profesyonel yada arkadaşınızı kırmayıp hatır için yapıyorsunuz. Para alıp almamanız önemli değil, bu günü sabırsızlıkla bekleyen gelin ve damat için önemki bir gün olduğundan başınıza gelebilecek bütün sorunları göz önünde bulundurmalısınız….
Fotoğraf Çekim Teknikleri için 50 İpucu
Fotograf Tekniklerin’den dikkate alınması gereken 50 ipucunu sizlerle paylaşıyorum. 1) Bakış noktanızı iyi seçin. Bunun için fotoğrafını çekeceğiniz konuyu nasıl göstermek istediğinizi düşünün. Sabit bir konunuz varsa (bina, çeşme vs) etrafında biraz dolaştıktan sonra en iyi açısını bulmaya çalışın. Perspektif hatalarını hesaba katmayı unutmayın! Farklı bakış açıları geliştirmeye çalışın. Ortalama uzunluktaki bir insanın göz hizası yerine, çok daha yukarıdan ya da aşağıdan da çekimler…
İğne Deliğinden Hayaller İle Başlayan İlk Fotoğraf Çekimi…
Karanlık bir odaya küçük bir delikten giren ışınlar, dışarıdaki nesnelerin ters görüntüsünü içeride oluşturur. Birkaç bin yıldır bilinen bu kural, fotoğraf makinesinin icadının da temelinde yatar. “Pinhole” yani iğne deliği olarak adlandırılan, üstüne delik açılmış basit, kapalı bir kutu ve ışığa duyarlı bir malzemeden ibaret bu ilkel kameralarla halen deneysel çekimler yapılabiliyor. Çok uygun…
Fotoğraf Çekerken Doğru Gözünüzü Kullanıyor Musunuz?
DSLR kameranın vizöründen baktığınızda hangi gözünüzü kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Aslında cevabı oldukça basit bir şekilde baskın göz olarak verebiliriz. Peki baskın göz (dominant eye) nedir ve bunu nasıl tespit edebiliriz? Hepimizin bir gözü diğerinden daha güçlüdür ya da bir gözümüzü diğerine göre kullanmayı tercih ederiz. Bu da o gözümüzü diğerine göre daha fazla kullandığımızı ve aslında baskın…
Bu “güzellik” Dünyanın Dönüşünden
Dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden yararlanılarak “uzun pozlama” tekniğiyle çekilen gök cisimlerinin fotoğrafları, görsel bir şöleni yansıtıyor. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutluay Yüce, AA muhabirine, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların zaman zaman kullandıkları yıldız pozlama tekniğini anlattı. Yıldızların, kutup yıldızı etrafında sema edercesine yıldız sarmalları ve yağmuru şeklinde fotoğraflarının çekilebildiğini belirten Yüce, “Dünya sanıldığından çok daha hızlı dönüyor….
DSLR Çekim Modlarını Anlamak
Dijital bir fotoğraf makinesi aldığınızda üzerinde otomatik çekim modları seçeneği bulunur. Bu modlar size, çekeceğiniz fotoğrafı en uygun estantene hızı ve diyafram değeriyle çekmenizi sağlayan ön program ayarlarıdır. Bu ayarlar özellikle yeni başlayanlar için veya profesyonel olup da hızlı fotoğraf çekmek isteyenler için kullanışlıdır. Bugün sizi bu ayarlar ile tanıştırıyor olacağız. Ama unutmayın ki her bir fotoğraf makinesi için bu…
Kar ve Sis Fotoğrafı
Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com Kış mevsiminin en gizemli ve en “beyaz” fotoğraf kareleri için dikkat edilmesi gereken unsurlar… Kış mevisiminde iklim bazlı bir takım unsurlar fotoğrafa dair konularınızın, objektifinizin tam kalbinde yer alabilir. Peki bu unsurlar arasında yer alan kar ve sis anları fotoğrafa en iyi şekilde nasıl yansıtılabilir? Nelere dikkat edilmesi…
HDR Çekim İçin Kamera Ayarları
HDR için her zaman RAW formatında çekim JPG formatından daha iyidir. Bu durumu Photomatixve Artizenuygulamalarında RAW formatında çekilen sahnelerin ve JPG formatı ile çekilmiş sahnelerin işlenmiş hallerini karşılaştrdık. Sonuçlara baktığımız zaman RAW formatında çekilmiş olanlar JPG olanlardan çok daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi kameramızın ayarlarını nasıl yapmalıyız. 1. Adım : Kameranızı Manuel Moda Geçirin Kılavuzlardan hiç kimse hoşlanmaz fakat yi bir fotorağrafçı kamerasının kılavuzunu olabildiğince…
En Güzel Kar Fotoğrafları İçin 8 Mükemmel İpucu
Kar ile kaplı bitki örtüsü, parçalı bulutlu bir gökyüzü ve hafiften parlayan bir güneş. Dijital fotoğraf makinesi ile kar yağarken ya da her yerin kar ile kaplı olduğu bir manzaranın fotoğrafını çekmek en zor durumlardan birisidir. Özelliklepozlama ve beyaz dengesi parlak ışık koşulları altında aldatıcı olabilmektedir. Gökyüzünde parlayan güneş ve parçalı bulutlu havanın renkleri karıştırmasını önlemek için özel…
Fotoğrafa sesi taşıdı
İsviçreli Fabian Oefner, fotoğraf çekiminde sesi esas alan bir teknik geliştirdi. Sanatçı her kare için birbirinden farklı ve ilginç yöntemlere başvuruyor. “Beni bu işte, fotoğrafçılıkta, en fazla etkileyen, insan gözünün göremediği çok kısa anları fotoğraf sayesinde dondurabiliyor olmanız. Fotoğraf, böylesi bir anı yakalayıp, ömür boyu kayıtlı tutmanıza olanak sağlıyor ki bunun fotoğraf sanatının en büyüleyici…
Fotoğrafçılıkta Bulb Tekniği
Bulb sözcüğü, İngilizce’de “ampul” anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıkta ise “İstenilen süre boyunca pozlama”yı ifade eder. Öncelikle pozlama süresi nedir, ona bir değinelim. Pozlama süresi (bazı makinelerde exposure time olarak geçer), filmli fotoğraf makinelerindeki negatif filme karşılık gelen dijital fotoğraf makinesindeki sensör üzerine gelecek görüntü süresini tanımlar. Bir diğer değişle; sensöre ne kadar süreyle ışık düşeceğini belirler. Eğer pozlama…
Seyahat fotoğraflarınızı güzelleştirmenin 10 yolu
Arkadaşlarınızın seyahatte çektiği fotoğraflar harika, sizinkiler çok mu sıradan? ‘Gezi Fotoğrafçılığı’ adlı kitabı yayımlanan Faruk Akbaş’ın önerilerine kulak verin… Mavi ışık önemlidir Portre çekmeye meraklıysanız sabah ya da akşam oluşacak mavi karanlık saatleri değerlendirin. Yanınızda küçük bir led ışık taşıyın ve modelinizi yandan aydınlatarak fotoğraflayın. Otomatik ayar avantajı Makinenin otomatik ayarlarına güvenin! Çok…
GÜZEL MANZARA FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR ?
Manzara fotoğrafları en çok çektiğimiz fotoğraf türüdür. Ülkemizde de bu tür manzara fotoğrafı çekmek için çok zorlanmayız. Bu yazımızda daha güzel manzara fotoğrafları çekebilmeniz için dikkat etmeniz gereken püf noktalarına değineceğiz 1-Güzel manzara fotoğrafı çekmek için erken kalkmak lazım. Eğer güneş yükselmeye başlamışsa siz birçok güzelliği fotoğraflamayı kaçırmışsınız demektir. Örneğin böyle bir fotoğrafı çekmeyi planlıyorsanız,…
Pan tekniği nedir? Pan tekniği nasıl yapılır? Pan tekniği nasıl uygulanır? Pan nedir?
Pan nedir? Pan tekniği nedir? Pan tekniği nasıl yapılır? Pan tekniği nasıl uygulanır? Pan tekniği, hareket eden objenin fotoğraf makinesi ile birlikte takip edilmesine ve takip edilirken aynı zamanda düşük enstantene ile fotoğrafının çekilmesidir. Obje makinenin tam karşısına geldiğinde çekim yapılır ve obje takibe devam edilir. Pan tekniğinin kullanım amacı hareketi/hızı vurgulamaktır. Pan tekniğini…