Mum Işığı’nda Fotoğraf Çekmek

Mum Işığı’nda Fotoğraf Çekmek

Mum Işığı

Mum Işığı‘nda Fotoğraf, her yılın 14 Şubat tarihinde bir çok ülkede sevgililer günü kutlanır ve birbirlerine hediyeler verilir. Aşkınızı romantik bir yemekte geçirmek isteyebilirsiniz. Mum Işığı’nda Aşk Fotoğrafları çekmek için ipuçları ;

1. Flaş Kullanmayın ;

Çoğunlukla düşük ışık koşullarında flaş kullanmayı tercih ederiz. Oda da ortam ışığı yokmuş hissine kapılabiliriz ve mevcut loş ışığı yok ettiği için sonradan hayal kırıklığı yaşayabiliriz. Bu yüzden mum ışığı‘nın oluşturduğu sıcak ortamı yok etmemek için flaşınızı kapalı tutarak başlayabilirsiniz.

2. Tripod Kullanın ;

Mum ışığı‘nın aydınlattığı ortamda çekim yapacağınız için ortamda ışık oranı düşük olacaktır. Bu yüzden enstantane hızı düşük olacaktır. Uzun pozlamaya ihtiyaç duyulacaktır. Uzun pozlama yapılırken titreme ve sallantıyı ortadan kaldırmak için tripod kullanmanız gerekecektir.

3. Fazladan Mum Kullanın ;

Mum ışığı’nda çalışırken en büyük zorluk yaşanan yer ortamda az ışığın bulunmasıdır. Bu sebeple daha fazla mum kullanarak ortamdaki ışığı arttırabilir ve enstantane, diyafram, ISO değerleri değiştirerek keskin fotoğraflar elde edebilirsiniz.

4. Mumları Dağıtın ; 

Tek mumla çalışıyorsanız yada mumları yan yana dizdiyseniz eğer ışık tek noktadan yansıyacağı için fotoğraf çekimi yapacağınız kişinin yüzüne sert gölgeler verir. Mumları tek bir noktada toplamak yerine bulunduğunuz ortama dağıtarak ışığın dağılmasını sağlayarak mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.

5. Yansıtıcılar ;

Mum ışığı düşük ışık koşulları sağladığından çekim yapmak zor olabilir. Bu durumu etrafınızdaki öğelerden yani doğal yansıtıcılardan yararlanarak bu durumu lehinize çevirebilirsiniz. Örneğin; etrafınızdaki yansıtıcı görevi görebilecek öğelerin yerleriyle oynayarak ışığı etrafa dağıtmada kullanabilirsiniz. Yemek masanızın örtüsünü beyaz seçerek fotoğrafınızı çekeceğiniz kişiye ışık daha çok yansıyabilir. Böylelikle doğal yansıtıcılar, reflektör görevi görmüş olur ve güzel fotoğraflar elde edebilirsiniz.

6. Lens Seçimi ;

DSLR ile fotoğraf çekiyorsanız ve birden fazla lensiniz mevcut ise, en hızlı olan lensinizi kullanmanızı tavsiye ederiz. Özellikle düşük ışık koşullarında mükemmel sonuçlar lensler arasından seçmeliyiz. Örneğin; 50mm f/1,8 veya 50mm f/1,4 gibi diyafram değerleri açık olan lensler tercih edilebilir. Açık diyafram değeri olacağından kameranın içine girecek ışık çok olacak ve böylelikle yüksek enstantane ve ISO değerlerinden kurtulup mum ışığı‘nda rahat çekip yapabileceksiniz.

7. Arka Plan ; 

Düşük ışıklı ortamlarda, arka planda ve ortamdaki öğeleri en azda tutmak ve kompozisyonu basit tutmak daha uygun olacaktır. Ortamda bulunan her öğe üzerine gelen ışık ile bir gölge oluşturacağı için, fotoğrafta sert gölgeler çıkabilir. Örneğin; beyaz bir masa örtüsü üzerinde duran çiçekler ve kadehler kompozisyon için güzel bir örnek olabilir.

8. Enstantane Hızı ;

Kameranızın içine daha fazla ışık girmesini sağlamak için düşük enstantane hızı gerekebilir. Enstantane hızı ne kadar düşerse fotoğrafa hareketlilik kazandıracağından görüntüde bozulmalar oluşacaktır. Mumun ışığı hareketli ise, alevi sabit olarak yakalamak istiyorsanız 1/15 veya 1/20 gibi değerlerin altına düşmeniz hem sizi hemde çekmek istediğiniz öğelerin hareketlerini zorlayabilir.

9. ISO Ayarları ; 

Düşük ışıklı ortamlarda genellikle tercih edilen ISO ayarlarını arttırmaktır. ISO ayarını arttırmak aynı zamanda dezavantajlardan biri olarak fotoğrafta noise oluşturur. Eğer çekeceğiniz fotoğraflar size ISO değerlerinizde 400 ün üstüne çıkmanızı engellemiyorsa ve 400 değerinin altında çekim yapacaksanız eğer şanslısınız demektir. Noisesiz, temiz bir görüntü oluşturma şansınız var. Tabiki ISO değerleri makineye göre farklılık göstermekte ama ISO değeri ne kadar az olursa okadar güzel fotoğraf çekebilirsiniz.

10. Beyaz Ayarı ; 

Mumlar ortama sıcak bir ışık yayarak fotoğraflara harika bir atmosfer yaratmaktadırlar. Eğer fotoğraf makinenizin beyaz denge ayarı otomatik olarak ayarlanmışsa bu atmosferi yok edebilir. Manuel olarak ayar yapılabiliyorsa eğer kendiniz düşündüğünüz beyaz dengesini ayarlayarak, genellikle iç mekan, tungsten, ampül ışığı gibi ayarları seçerek değişik sonuçlar elde edebilirsiniz.

11. Fotoğraf Kayıt İşlemi ;

Fotoğraf çekerken her zaman olduğu gibi nasıl kayıt edeceğinize karar vermeniz gerekir. Eğer üzerinde oynama yapacakiseniz RAW formatında çekim yapmalısınız ve ayarlarınız buna göre ayarlamalısınız. Çekim yapmaya başlamadan önce kontrol etmenizde fayda var.

12. Kompozisyon ; 

Mum ışığı’nda fotoğraf çekerken çeşitli kompozisyonlar yaratabilirsiniz. Bu tamamen sizin hayal gücünüze bağlıdır. Mumların gözüküp gözükmeyeceğine karar vermelisiniz. Sahte bokehler yaratabilirsiniz. Sadece mumun alevini çekebilirsiniz gibi kompozisyonlar yaratarak güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Mum Işığı

 

Ahmet Dalgıç

Published by Ahmet Dalgıç

NKFA ve Photoline Dergisi’nde asistanlık görevini yürütmekte. 2013 yılında aldığı fotoğraf makinesi ile hobi olarak fotoğrafçılığa başladı. Kendisini bu alanda geliştirmek için çekim ve gezilere devam etmekte.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir