Önceki yazılarımızda fotoğrafın üçlüsü olarak tanımlanan Enstantane, Diyafram ve ISO değerlerini konu alarak size anlatmaya çalışmıştık. Bu yazımızda ise beyaz ayarı ve kelvin ayarları ile ilgili olarak size bilgilerimizi aktarmaya çalışacağız.
Fotoğrafın oluşturan ışığın bir rengi vardır. Bu renkler ışık kaynağına göre değişiklik gösterirler ve kelvin cinsinde tanımlanırlar. Kelvin 0 ile 20.000 değerleri arasında değişiklik göstermektedir. Beyaz olarak gösterilen ışığın kelvin değeri 5.500, bu değerin altındaki ışık kaynakları sarı, turuncu ve kırmızıya doğru, üstündeki değerlere ait ışık kaynakları ise yeşil, mavi ve mora kayarlar.
İnsan gözü ışık kaynaklarının rengini net olarak ayırt edemez. Tungsten lamba ile floresan arasında fazla renk farkının olmadığını görürüz. Fakat fotoğraf makineleri insan gözünden daha hassas oldukları için ışık kaynaklarının renklerini ayarlayabilmek için beyaz ayarı adı altında ayarlamaya ihtiyaç duyarlar. Gün ışığı, flaş, floresan vs. gibi her türlü ışık kaynaklarının renk sıcaklığı mevcuttur. Bu sıcaklıklar kelvin derecesi ile gösterilmektedir. Işık kaynaklarının değerini bilmek çekeceğiniz fotoğraflarda doğru renklere sahip olmanızı sağlar.
Fotoğraf makinelerinde beyaz ayarı (white balance) olarak bulunan seçeneklerde doğru renkleri elde etmek mümkündür.
Otomatik Ayarı : Beyaz ayarını makinenin belirlediği ayardır. Genellikle bu mod tercih edilir. Ters ışık çekimlerinde başarılı sonuçlar verir.
Tungsten ayarı : 3200 civarlarında Kelvin değerlerine ayarlanmış günlük hayatta kullandığımız ampullerin değerine sahiptir. Soğuk tonlara sahiptir. Fotoğrafa sarı ve turuncu renkler hakim olurken makinede simgesi ampul şeklindedir.
Floresan ayarı : 4000 kelvin ayarı ayarlanmış yeşil tonlara sahip beyaz ayarıdır. Ortamı ve konuyu soğuk gösterebileceğinden bu ayarın doğru yapılması gerekir.
Gün Işığı ayarı : Açık hava çekimleri için tercih edilir. 5000-5500 kelvin ayarıyla gün ışığına göre ayarlanır.
Flaş ayarı : Harici ve dahili olarak kullanılır ve 5000 kelvin civarlarında ayar yapılır. Otomatik olarak kullanıldığında beyaz ayarını kullanmak fazla gerekmez.
Bulut ayarı : Kapalı veye bulutların yoğun olduğu havalarda kullanılır. Çok sık tercih edilen bir mod değildir.
Gölge ayarı : Konunun gölgesinde fotoğraf çekileceği zaman tercih edilir.
Seçimli ayar : Her makinede bulunan bir ayar değildir. Orta ve ileri seviyede fotoğraf makinelerinin özellikleri içinde bulunur. Karma aydınlatmalı alanlarda doğru beyaz ayarını vermesi için kullanılır.
Kelvin ayarı : İleri seviye makinelerde bulunan bu mod doğrudan kelvin değerlerini kullanıcının belirleyebildiği bir mod dur. Işık ve sıcaklık bilgisi olanların tercih ettiği, bilmeyenlerin ise zorlandığı bir mod dur.
Aydınlatma ve ışık kaynağının değiştiği durumlarda beyaz ayarının da ortama göre tekrar ayarlanması gerekmektedir. Beyaz ayarının yanlış alanlarda kullanılması renklerin farklı çıkmasına sebep olabilmektedir. Işık fotoğrafı oluşturan temel öge olduğu için, her ışın bir rengi ve sıcaklığı vardır. Mavi tonlar genelde soğukluk katarken sarı tonlar sıcaklık katarak fotoğrafı renk sağlarlar. Fotoğrafçıların bir çoğu özellikle amatörler genellikle otomatik mod da kullanmayı tercih ederler.