Fotoğrafın oluşumunda en önemli etken ışıktır. Işık olmadan fotoğraf çekmek biraz zorlaşır. Kelime anlamında da olduğu gibi “Işıkla Çizmek” anlamına gelmektedir. Kısacası fotoğrafın olmazsa olmazı ışıktır. Işık türleri çeşitlilik göstermektedir. Düşen ışın yönü, yoğunluğu, şiddeti ve gölgelerin pozisyonu gibi olayları belirler. Işığın 5 türünden söz edecek olursak;
1. Cephe Işığı : Çekimi yapılacak objenin önünden gelen ve objenin üzerinde herhangi bir gölge oluşturmayacak şekilde düşen ışık türlerindendir. Her yer eşit şekilde aydınlandığı için net görüntü elde edilir. Cephe Işığında gölge oluşmadığı için objede derinlik yoktur.
2. Yanal Işık : Işık kaynağı objenin sağ ve sol tarafından gelecek şekilde düşen ışıktır. Bu ışık türünde gölge oluşmakta ve fotoğrafa derinlik katmaktadır. Gölge oluşumu aynı zamanda fotoğrafa hareketlilik katmasından dolayı fotoğraf sıradanlıktan kurtulur.
3. Ters Işık : Objenin arkasından gelen ışık türüdür. Konstrat yüksek olduğundan objenin detayları kaybolur. Genellikle silüet fotoğrafları için kullanılır. Doğru şekilde kullanıldığı zaman güzel görüntüler ortaya çıkmakla birlikte, derinlik katan dramatik bir ışıktır.
4. Tepe Işığı : Öğlen saatlerinde güneşin en tepe noktada olduğu, 12-15 saatleri arasındaki gelen ışıktır. Objenin bazı kısmlarında paralama meydana gelir. Bazı kısımlarında ise keskin gölgeler oluşturarak rahatsız edici bir görüntü ortaya çıkartır.
5. Alttan Gelen Işık : Objenin alttan aydınlatılarak çekildiği ışık türüdür. Kullanımı zor olmakla birlikte doğal aydınlatıcı değildir.
6. Noktasal Işık : Gündoğumu veya günbatımından önce, yağmurun dinmesiyle birlikte bulutların, ağaç yapraklarının arasından süzülen ışık hüzmelerinin objenin bir bölümünü aydınlatmasıyla oluşur.
7. Dolaylı Gelen Işık : Obje üzerine düşmeden önce başka objelere çarparak gücünü kaybetmiş ışık türüdür. Bulutlu havalarda ışık türü örnek olarak gösterilebilir.
8. Yansıma : Işığın geldiği açı hiç bozulmadan pürüzsüz yüzeylerin ışık şiddeti ile görüntüyü düzgün bir şekilde yansıtmasıdır. Pürüzsüz düzeyler ise görüntüyü dağıtarak yansıtırlar.
9. Kırılma : Işığın farklı ortamlardan geçtikten sonra ışığın yön değiştirerek kırılmasıdır. Kısa mesafeli ışıklar uzun mesafeli ışıklara göre daha fazla kırılmaktadırlar.
10. Polarize : Işık titreşim yayarak ilerlemektedir. Titreşimlerin belirli bir açıda bırakılarak diğerlerinin söndürüldüğü ışık türüdür.