Fotoğrafçılık kursu alarak enstantane ile ilgili her şeyi öğrenin

Fotoğrafçılık kursu alarak enstantane ile ilgili her şeyi öğrenin

Fotoğrafçılık kursu

Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden öğreneceğiniz enstantane kavramını bu makalemde sizlere kısaca aktaracağım. Bu makalemi okuduktan sonra enstantane ve enstantane değerleri hakkında bilgi sahibi olacak, düşük ve yüksek enstantane kavramlarını da öğrenmiş olacaksınız. Öncelikle fotoğrafta enstantane nedir? Enstantanenin fotoğrafa etkisi nedir? Bu sorulara bir açıklık getirelim.

Enstantane, fotoğraf makinesinin içerisine ışığın girdiği süre demektir. Enstantane farklı isimlerle de bilinir. Örneğin perde hızı, perde süresi, enstantane hızı, enstantane süresi, obtüratör, örtücü hızı, örtücü süresi gibi çeşitli isimlendirmeleri mevcut. Enstantaneyi, ışığın içeri girdiği süre, görüntünün oluştuğu süre olarak da düşünebiliriz. Buna bağlı olarak perdenin açık kaldığı süre olarak da nitelendirebiliriz. Bunu şöyle de açıklayabiliriz. Fotoğraf makinemize ışığın girmesi gerekiyor ki görüntü oluşsun. Ancak yeteri kadar ışık girdiğinde biz görüntüyü elde etmiş oluyoruz. Yeteri kadar ışık girmez ise de fotoğrafımız karanlık kalıyor. Eğer alması gerekenden fazla ışık alırsa da fotoğraflarımız patlamış olacaktır. Bu sebeplerden ötürü belirlediğimiz enstantane süresi bizim için çok önemli. Peki fotoğraf makinelerimizde bulunan enstantane değerleri nelerdir? Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeniniz bu makalemizde olduğu gibi sizi enstantane ile ilgili her konuda bilgilendirecektir. Enstantane değerleri, fotoğraf makinelerimizde 30 saniyeden başlamakta. Eğer istersek 30 saniyeden daha uzun bir pozlama da yapabiliriz tabii. Örneğin 60 saniye, 1 dakika, 5 ya da 10 dakika gibi… Bunun için ise fotoğraf makinelerimizde bulunan BULB modunu kullanmamız gerekiyor. Ancak 30 saniyeden başlayacaksak 30,15, 8 saniye diye makinemizde enstantane süresi azalarak 1 saniyeye kadar gelmiş oluyor. 1 saniyeden sonra ise 1/2, 1/4, 1/8,1/15 diye daha da azalarak devam ediyor. 1/250, 1/500, 1/1000, 1/2000 şeklinde… Fotoğrafçılık kursu alarak tüm bunları öğrenme imkanı elde edeceksiniz… Enstantane değerini yani paydadaki değeri büyüttükçe aslında süremiz daha da kısalmış oluyor. Örneğin 1/250 enstantanede enstantane süremiz, saniyenin 250 de 1’idir. Yani oldukça kısa bir süre.

Şimdilerde birçok fotoğraf makinesinde 1/4000 gibi değerler mevcut. Hatta daha da profesyonel fotoğraf makinelerinde 1/8000, 1/16000 gibi değerler de var. Fotoğrafçılık kursunda bunları da öğreneceksiniz. Enstantane ile ilgili çok önemli bir kuralımız var. Bunu da unutmadan ekleyelim. 1/30 enstantanenin altında fotoğraf makinesi elimizdeyken fotoğraf çekmemeliyiz. Çekersek fotoğraflarmızın tamamı flu olacaktır. Bunun önüne geçmek için ise fotoğraf makinemizi tripoda bağlamalı, ya da fotoğraf makinemizi herhangi bir yere sabitlemeliyiz. Tabii bu 1/30 kuralı herkes için de aynı olmuyor… Kişinin makinesinin ağırlığına ve kendi fiziksel yapısının ağırlığına bağlı olarak 1/15 ya da 1/60’a oynayabilir, değişebilir.
Son olarak yüksek ve düşük enstantane kavramlarından da bahsedelim. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de size bu kavramlardan ders esnasında uygulamalı ve teorik olarak bahsedecektir. Öncelikle düşük enstantane, hareketin izinin belli olduğu fotoğraflarda kullanılan enstantanelerdir. Yüksek enstantane ise hareketin izinin olmadığı, hareketin donup kaldığı fotoğraflarda kullanılan enstantanelerdir. Fotoğrafçılık kursu alarak tüm bu makalede anlatılanları teorik ve uygulamalı olarak öğreneceksiniz.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir