Yıllardır fotoğraf da dahil olmak üzere birçok yerde karşımıza çıkmış, ya da duymuş olduğumuz bir kavramdır altın oran… Fotoğrafta altın oran veyahut 1/3 kompozisyon kuralı dediğimiz şey fotoğrafa ilk kez başlayan bireylerin muhakkak bilmesi, öğrenmesi gereken kompozisyon kurallarından yalnızca birtanesi. Bu kompozisyon kuralını bu yazımda kısaca özetleyeceğim sizler için. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de eğitmeninizden kompozisyon öğeleri başlığı altında “1/3” ya da “altın oran” kuralını öğrenebilirsiniz. Tabii sonrasında çekeceğiniz fotoğraflarda bu kurala uyup uymamak size kalmış bir husus. Öncelikle altın oran nedir? Fotoğrafta nasıl kullanılır? İzleyici üzerinde nasıl bir etkisi vardır? Bu sorularınızı kısaca yanıtlayalım. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de göreceğiniz altın oran ya da 1/3 kuralının temel amacı kadrajımızdaki konuya izleyici direkt çekmek olacak. Yani kadrajımızdaki objeyi, fotoğrafa bakan kişinin dikkat-ilgi noktalarından birine yerleştireceğiz. Böylelikle fotoğrafımızda verilmek istenen konu,amaç ya da nesne direkt olarak fotoğrafa bakan kişi tarafından algılanmış olacak. Eğitmeniniz fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da bu yazıda da anlatmaya çalıştığım altın oranı size tüm hatlarıyla anlatacaktır.
Fotoğrafçılık kursu eğitimlerinde yani alacağınız bir temel fotoğrafçılık atölyesinde de altın oran konusunu eğitmeniniz ile beraber detaylı bir şekilde işleyeceksiniz diye belirttik. Hatta yapacağınız uygulama çekimleri ile beraber kompozisyon öğelerinden biri olan altın oran(1/3 kuralı) konusunu kavrayacak, fotoğraf çekerken nesnenizi kadrajınızın ilgi noktalarından birine yerleştireceksiniz… Peki fotoğraf çekerken bu kuralı nasıl uygulayacağız? Bu soruyuda kısaca açıklayalım. Sizin de bildiğiniz gibi artık akıllı telefonlarımızda dahi kamerayı açtığımızda 9 eşit parçaya bölünen bir kadraj görüyoruz. İşte biz de 3 dikey, 3 yatay ve toplamda oluşan bu 9 parçanın kesişim alanlarından birine ya da birkaçına (kesişim noktalarına) objemizi yerleştiriyoruz. Yani nesnemizi ya da konumuzu kadrajımızın tam orta noktasına değil de “kesişim noktalarına” yerleştiriyoruz. 9 eşit parçaya bölünmüş kadraj, artık akıllı telefonlarımızda dahi mevcut demiştik. Bu noktalar, yatay ve dikey çizgiler hemen hemen tüm fotoğraf makinelerinde de bulunuyor. Ya da bu yöntem ile fotoğraflar çekerken gözümüzde bu ilgi noktalarını canlandırıp objemizi bu noktacıklardan birine yerleştirerek de fotoğrafı çekebiliriz. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında uygulamalı olarak bu konuyu anlayacaksınız…
Kompozisyon öğelerinden biri olan altın oran konusunu iyi kavramak için, bol bol fotoğraf okuması yapın. Fotoğrafçıların objeleri fotoğraf üzerinde nerelere yerleştirdiğini dikkatlice inceleyin. Siz de bol bol uygulama çekimleri yaparak bu teknik ile fotoğraflar çekebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de bu yöntemi kavrayabilirsiniz kısacası. Işığınız bol olsun.