Bu yazımda sizleri fotoğraf makinelerimizde bulunan ve dosya formatlarından biri olan RAW format hakkında kısaca bilgilendireceğim. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeniniz RAW ve JPEG format ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlatacak. Böylelikle fotoğrafçılık kursu sayesinde de hangi formatlarda çekim yapacağınıza karar verebilir, dosya formatları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Öncelikle RAW format ile çekilen fotoğraflar JPEG format gibi sıkıştırılmaz ve olduğu gibi kaydedilirler.
Eğer çektiğiniz fotoğraflar üzerinde değişiklik yapmak istiyorsanız fotoğraflarınızı RAW formatta çekmelisiniz. Raw format sayesinde fotoğraflarınızı dilediğiniz şekilde işleme imkanı elde edersiniz. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeniniz ile beraber fotoğraf üzerinde çeşitli düzenlemeler yapma şansı elde edebilirsiniz.
RAW format ile çekilen fotoğraflarda White Balance ayarını değiştirebilirsiniz. Hatta fotoğrafınızdaki az-fazla pozlama gibi çeşitli hataları bu format sayesinde düzeltebilirsiniz.
RAW format ile çekilen fotoğraflarınızda görüntünün kalitesinde olumsuz olarak hiçbir değişiklik olmaz. Ancak JPEG ile çekilen fotoğraflarda durum tam tersi.
RAW fotoğraflar üzerinde değişiklik yapılırken diğer formatlara göre çok daha fazla büyütme olanağınız bulunmakta.
RAW format sayesinde fotoğrafınızda birbirinden farklı pozlanmış(az-fazla) bölümleri işleme, düzeltme imkanına da sahipsiniz aynı zamanda. Kısacası RAW format, fotoğrafınızda her türlü düzenleme yapmanız için uygun bir format.
RAW dosyalar, boyutları büyük olduğundan ve geniş bir alan kapladıklarından dolayı hafıza kartınızı JPEG formata göre çok daha önce doldurur. JPEG+ RAW formatta çekilen durumlarda ise hafıza kartınız daha da hızlı dolacaktır. Örneğin JPEG format ile 800 fotoğraf kaydeden bir hafızanız var ise, RAW formatta bu 400-500 fotoğrafa düşecektir. JPEG+RAW’da ise daha da…
Eğer seri çekim gerçekleştireceksiniz bunu diğer formatta yani JPEG ile çok daha hızlı yapabilirsiniz. RAW formatında seri çekim yapılırken görüntüleriniz daha da yavaş kaydedilecektir.
RAW+JPEG formatta fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız yanınıza bir yedek hafıza kartı almanızda fayda var. Fotoğraf makineniz ile yarı yolda kalmayı, ya da hafızada yer açmak için fotoğraf silmeyi o an istemezsiniz…
Ayrıca RAW formatta çekilen fotoğrafları, bilgisayarınız çok daha yavaş işleyebilir. Bu format, bilgisayarınızı az da olsa yavaşlatabilir.
Genellikle RAW format, önemli durumlarda tercih edilir. Anı, kişisel özel günlerimizde çektiğimiz fotoğrafları JPEG formatta çekeriz. Fotoğrafçılık kursunda eğitmeniniz bu konuda da zaten sizi bilgilendirecektir.
Şunu da unutmadan ekleyelim. Eğer çektiğiniz fotoğrafın RAW dosyası elinizde mevcut ise, başınıza gelebilecek fotoğraf çalınma gibi bir durumda o fotoğrafın size ait olduğunu bu dosya formatı sayesinde kanıtlayabilirsiniz. Bu da önemli bir ayrıntı.
Bu yazımda RAW formatın bize sunduğu avantajlardan ve dezavantajlardan kısaca bahsettim. Siz de burada anlattıklarıma göre ve fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz yardımıyla ne tür formatta çekim yapacağınızı belirleyebilirsiniz.