Bu makalemde sizler için parasoleyin işlevinden, kullanım alanlarından, parasoley örneklerinden, parasoleyin bize olan yararından kısaca bahsedeceğim. Özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanların bilmesi gereken konulardan biridir parasoleylerin yararı. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeniniz size parasoleyin önemini, yararını detaylı bir şekilde anlatacak. Hatta parasoley fiyatları hakkında sizi bilgilendirecektir. Şimdi parasoleyin ne olduğu ile yazımıza giriş yapalım…
Öncelikle fotoğrafçılık kursu derslerinde de öğreneceğiniz parasoley, lensimizin önüne takılan ve fotoğraf makinemizin yardımcı ekipmanlarından biridir. Parasoleyler, piyasada objektiften objektife, genişliği ve büyüklüğüne göre değişiklik göstermekte. Kimi parasoleyler daha dar-küçük oluyorken kimileri de daha büyük ve geniş olabiliyor. Parasoleylerin birbirleri içinde farklılık göstermesinin nedeni ise görüş açılarındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Yani odak uzaklığı daha uzun olan lenslerin parasoleyleri de haliyle daha büyük oluyor. Diğer objektifler için ise tam tersi. Eğer parasoleyiniz, objektifinize göre uygun bir parasoley değilse, parasoleyinizin köşeleri kadrajınızda gözükecektir. Fotoğrafçılık kursu dersleri esnasında eğitmeniniz size bunu da uygulamalı olarak anlatacaktır. Peki parasoleylerin fotoğraflarımıza nasıl bir etkisi var?
Parasoleyler, Dışarıdaki çeşitli ışık kaynaklarının direk merceğe gelip yansımasını engellemiş oluyor. Örneğin kadrajımızda olmayan ancak merceğimize ışığı gelen bir ışık kaynağı düşünelim. Bu sokak lambası ya da güneş ışığı olabilir. Bu ışık kaynaklarından yansıyan ışığın lensimizin camına vurması çektiğimiz görüntüde ışık halkları ya da ‘halolar’ oluşmasına neden olacaktır. İşte biz de bu gibi etkilerin önüne geçebilmek için lensimizin önüne parasoley takıyoruz. Parasoleyin en önemli avantajı bu olmasıyla birlikte bize sunduğu birkaç avantaj daha bulunmakta. Fotoğrafçılık kursu derslerinde eğitmeniniz de size bunları anlatacaktır. Parasoleyler, ayrıca objektifimizi gelebilecek darbelere ve yağmur etkisine karşı da koruyor.
Parasoleylerimiz, karşıdan yansıyan ışığın cama ulaşmasını önlüyor diye belirtmiştik. Parasoleyler, gelen ışığın cama ulaşmasını önlediği için de biz bu sayede daha keskin ve daha kaliteli görüntüler elde etmekteyiz. Eğer biz parasoleyleri kullanmazsak elde ettiğimiz görüntülerde yalnızca halolar ile karşılaşmayız, ayriyeten fotoğrafçılıkta lens flare denilen bir problem ile de karşılaşabiliriz. Lens flare için özetle lensimizin camına gelen ışığın elde ettiğimiz fotoğraflarda bir sis perdesi oluşturması diyebiliriz. Lens flare, fotoğraflarımızdaki kontrastı ve renkleri olumsuz anlamda etkilediğinden, istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden de daha iyi bir görüntü, fotoğraflarımızda daha iyi bir kontrast oluşturmak istiyorsak parasoley kullanmamız şart oluyor. Son olarak parasoley ile ilgili şunları da belirtelim. Parasoleyler, kalitelerine göre de değişiklik göstermekte. Parasoleyler içi tırtıklı ve kadife olmak üzere ikiye ayrılıyor kendi içerisinde. İçi kadife parasoleyler, ışığı iyi emiyor ve bu sayede lensimizin içerisine ışık girmemiş oluyor. İçi tırtıklı olanlar ise dış bükey olmalarından dolayı yansıyan ışığı aynen dışarı yansıtıyor ve bu sayede de kaliteli görüntüler elde etmenizi sağlıyor. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de parasoleyler hakkında bu yazıda bahsettiklerimizi öğrenebilirsiniz.