Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden öğreneceğiniz ‘Panoramik fotoğraf nasıl çekilir?’ konusunu bu yazımda sizlere kısaca anlatmaya çalışacağım. Bu yazıyı okuduktan sonra panoramik fotoğrafları nasıl çekeceğinize ve çekim aşamasında yapılan hataların neler olduğuna dair bilgi edinmiş olacaksınız… Fotoğrafçılık kursu alarak da bunları eğitmeniniz aracılığıyla öğrenebilmeniz mümkün.
Fotoğrafçılık kursu derslerinde de öğreneceğiniz panoramik fotoğraf çekimi gerçekleştirmek için öncelikle fotoğraf makinenizin ‘Manuel’ modda olması gerekiyor. Peş peşe çekilen her bir fotoğrafta makine ayarlarımızın aynı yani sabit olması da gerekiyor. Böylelikle her bir fotoğraf karesi, aynı enstantene, diyafram ve ISO değerlerinde çekilmelidir. 5 fotoğraf da 10 fotoğraf da çeksek her bir fotoğraf karesinin değerlerinin aynı olması gerekiyor. Fotoğraf makinemizin manuel ayarda olması gerekiyor diye belirttik. Enstantene, diyafram ve ISO ayarımızı da yapacağız diye belirttik ancak bir taraftaki ışık ile diğer bir taraftaki ışık, aynı olmayabiliyor. Doğal olarak biz de ‘Pozometremizi ayarlarken nereye göre ışığımızı ayarlayacağız?’ diye düşünüyoruz. Bu sorunun yanıtını örnekleyerek anlatalım. Örneğin bizim fotoğrafını çekeceğimiz alan, geniş bir alan diye varsayalım. Ve bir tarafın gölgede diğer tarafın ise ışık aldığını düşünelim. Bu durumda biz, en fazla aydınlanan yani ışık alan yer neresiyse ordan poz ölçümü yapıp pozometremizi ona göre belirlemeliyiz. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de öğreneceğiniz panoramik fotoğraf çekiminde bunların haricinde dikkat etmemiz gereken bir şey daha var. Panoramik fotoğraf çekerken, hızlı bir şekilde ard arda fotoğraf çekmek yerine önce 1.kareyi ardından hizayı bozmadan 2. kareyi ardından da dönerek 3. kareyi çekeceğiz. Ve bunları yaparken fotoğraf makinemizin yatay değil de dik olması daha iyi olur. Bir diğer unsur da fotoğraf makinemiz ile 1.kadrajı çektikten sonra, 1.kadrajın sonunun 2.kadrajın başında olması gerektiği. Bunun nedeni Photoshop ile biz çektiğimiz fotoğrafları birleştirirken eğer bu kurala uymazsak Photoshop programı bunları nasıl birleştireceğini bilemez.
Fotoğraflarımızı Photoshop’ta birleştirdiğimiz sırada ise hem yukarıdan hem de aşağıdan boş olan yerlerin kaldığını görebiliriz. Bunu daha aza indirgeyebilmek için fotoğraf makinemizi bir tripoda bağlarsak daha iyi bir sonuç alırız. Fotoğrafçılık kursu derslerinde eğitmeniniz bunları da size anlatacaktır…
NKFA Fotoğrafçılık kursu hakkında bilgi almak için:
https://www.nihatkaradag.com.tr/fotografcilik-kursu
Panoramik fotoğraf çekerken ve birleştirirken en sık yapılan hatalar ise, fotoğraf makinemizi manuel moda almamamız, fotoğrafların birleştirme noktalarını tam uç uca birleştirmemek, dik kadraj ile çekmemek. Bunların haricinde tripod kullanılmaması ve WB ayarına dikkat edilmemesi. Yine çok sık yapılan hatalardan bir tanesi de bizim panoramik fotoğrafımızda hareket eden bir nesne olduğunda fotoğraf karemizin birçok farklı noktasında o nesne gözükebiliyor. Örneğin yürüyen bir kişi fotoğrafımızda birkaç farklı yerde çıkabilir… Veyahut şöyle bir sorun olabilir örneğin hareket halinde olan bir kişinin bir tarafta bacakları diğer bir tarafta elleri parça parça çıkabilir. Doğal olarak bu da bizim panoramik fotoğrafta hiç istemediğimiz bir şey. Bu yüzden 1. fotoğrafı çektiğimizde o hareket halindeki kişinin 2.fotoğrafta olmaması gerekiyor. Bu yüzden o kişinin kadrajınızdan çıkmasını bekleyin. Fotoğrafçılık kursu eğitimi alarak da panoramik fotoğrafın nasıl çekileceğini teorik ve uygulamalı olarak öğrenebilirsiniz.