Fotoğraf: Melike ÇETİN
Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com
Bu makalemde fotoğraf tutkunları ve özellikle doğa fotoğrafı ile ilgilenenler için doğa fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gerekenlere dair maddeler halinde bilgilendirmede bulunacağım. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden yardım alarak, doğa fotoğrafçılığı ile ilgili çeşitli öneriler ve tavsiyeler alabilirsiniz. Nasıl daha iyi manzara fotoğrafları elde edebileceğinizi fotoğrafçılık kursu eğitmeninizden öğrenebilirsiniz. Şimdi isterseniz gelin bu tavsiyelere kısaca bir göz atalım.
Öncelikle Türkiye’de yaşayan fotoğrafçıların doğa, manzara fotoğrafçılığı konusunda oldukça şanslı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü elimizin altında birçok yer mevcut. Peki ama manzara, doğa fotoğraflarını en iyi şekilde çekebilmek için neler yapmalıyız? Özellikle ilk kez fotoğraf çekimine gideceğiniz bir bölgede yanınızda oraya dair bilgi sahibi olan, o bölgeyi çok iyi bilen birini yanınızda bulundurmanızı tavsiye ederim. Bu size birçok avantaj sağlayacaktır. Böylelikle nerelerde bulunacağınız, o bölgede nerelerde rahat çekim yapabileceğiniz konusunda sıkıntı yaşamazsınız. İkinci kural ise tabii ki tripod. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de zaten size bunlardan detaylıca bahsedecektir. Eğer doğa fotoğrafçılığı ile ilgileniyorsanız sağlam bir tripodunuzun, deklanşör kumandasının size çekimler sırasında oldukça faydası olacaktır.
Fotoğraf: Melike ÇETİN
Sağlam bir tripod sayesinde fotoğraf makinenizin sarsılmasını önler, uzun pozlama fotoğraflar çekebilir hatta daha net ve keskin fotoğraflar vs elde edersiniz. Bu yüzden tripod oldukça önemli bir etken doğa fotoğrafında. Bunların haricinde F yani diyafram değerinizi mümkün olduğunca kısmaya çalışın. Tabii bu sizin tercihinize de kalmış. Bazı fotoğrafları daha açık f değeriyle çekmek isteyebilirsiniz… Ancak bu genel bir kural, genellikle manzara fotoğraflarında tüm bölgenin net olması önemli bir etken. Onun dışında ufuk çizginin düz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu ne kadar eski bir kural da olsa ufuk çizgisinin düz olması, çekim sırasında dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan bir tanesi. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de size ufuk çizgisinin manzara fotoğrafındaki öneminden bahsedecektir zaten. Tabii ki fotoğrafın her alanında olduğu gibi bakış açınızı değiştirmeye çalışın. Sıradan kareler değil de, bir manzarayı dahi farklı bir bakış açısıyla ya da kompozisyon ile izleyiciye sunmaya çalışın. Bunun için de bol bol manzara, doğa fotoğrafları incelemelisiniz. Son olarak manzara fotoğraflarında dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden biri de gökyüzüdür. Gökyüzünü fotoğrafınızda etkileyici, güzel bir şekilde sunmalısınız. Bunu da bir filtre ya da hava durumuna bağlı olarak gökyüzünün en güzel anını yakalamak ile sağlayabilirsiniz.
Fotoğrafçılık kursu alarak da doğa ve manzara fotoğrafçılığı ile ilgili her şeyi öğrenebilmeniz mümkün. Işığınız bol olsun.