Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com
Bu makalemde fotoğraf severler için full frame sensörlerin ne olduğundan, full frame sensörlerin avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahsedeceğim. Fotoğrafçılık kursu derslerine katılarak da eğitmeninizden bu sensörler hakkında fikir alabilirsiniz. Hatta Crop sensörler ile Full Frame sensörler arasındaki farkları öğrenebilir, seçimlerinizi bu bilgilere göre yapabilirsiniz. Şimdi fotoğrafçılık kursu eğitmeninizin de sizlere bahsedeceği full frame sensörleri kısaca bir inceleyelim. Öncelikle full frame fotoğraf makinelerinin sensör boyutu, 24×36 mm’dir. Kısacası 35mm negatif film boyutu ile eş değer. Örneğin Canon’da EOS 6D, Nikon makinelerde ise D800 full frame makinelerdendir. Peki ama full frame fotoğraf makinelerinin fotoğrafçılara sunduğu özellikler nelerdir? Full frame sensörlerin eksi ve artı yönleri neler? Bu sorulara da bir açıklık getirelim. Fotoğrafçılık kursu atölye eğitmeninizden de full frame ve crop faktörlü sensörler hakkında bilgi almanız mümkün. Hatta fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz size bu sensörlerin avantaj ve dezavantajlarını da detaylı bir şekilde anlatacaktır.
İlk olarak full frame sensörler eşittir kaliteli fotoğraflar. Bunun nedeni ise düşük ışıkta daha yüksek bir performansa sahip olmaları. Yani noise sorunun en aza indirgenmesi. Daha büyük bir sensöre sahip olduklarından dolayı da, daha kaliteli fotoğraflar elde etmenizi sağlıyor.
Ancak full frame fotoğraf makineleri, fiyat olarak piyasada oldukça yüksek değerlerde. Bunun nedeni de tamamen üretim ile ilgili. Ayrıca full frame fotoğraf makinelerinin gövdeleri sensörün büyük olmasından dolayı da ağır olmakta.
Bunların haricinde eğer geniş açı çalışmayı seviyorsanız, full frame bir fotoğraf makinesi ile kullandığınız geniş açı lenste herhangi bir krop faktör devreye girmeyecektir. Bunu şöyle açıklayabiliriz, kullandığınız lens 10 mm full frame bir makinede 10 mm oluyor. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de size sensörler ve lens ilişkisinden bahsedecektir.
Ayrıca full frame sensör daha iyi bir bokeh kalitesi sunar fotoğrafçılara.
Lenslerinin keskinliği açısından da full frame sensörler daha avantajlı oluyor.
Son olarak tele lenslerle çalışmayı sevenler için full frame yerine crop faktörlü sensörü tercih etmelerini öneririm. Bunun nedenini de örnek ile açıklayalım. Örneğin elinizde 400 mm bir tele lens mevcut. Bu lensi crop faktörlü bir fotoğraf makinesine taktığınızda 1,5 X 400’den lensiniz 600 mm işlevi görmüş olacak. Fotoğrafçılık kursu alarak da dersler sırasında teorik ve uygulamalı olarak burada anlatılanları dinlemeniz mümkün.