Fotoğrafçılık kursu ve keskin fotoğraf için öneriler

Fotoğrafçılık kursu ve keskin fotoğraf için öneriler

Nikon_2164_AF_S_Nikkor_24_70mm_f_2_8G_520637

Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com

Bu makalemde fotoğraf severler için nasıl daha keskin fotoğraflar çekebileceklerine dair maddeler halinde önerilerde bulunacağım. Fotoğrafçılık kursu atölyesindeki eğitmeninizden de nasıl daha keskin görüntüler elde edebileceğinize dair bilgi alabilir, fotoğraflarınızı bu önerilere uygun olarak çekebilirsiniz. Şimdi gelin nasıl daha keskin fotoğraflar elde edebileceğinize bir göz atalım…

İlk olarak daha keskin görüntüler elde edebilmek için lensinizin maksimum diyafram açıklığı ile fotoğraf çekmek yerine lensinizin maksimum diyafram açıklığını 2-3 stop kadar kısarak fotoğraf çekmelisiniz. Çünkü genellikle lenslerimiz, maksimum diyafram açıklıklarında net-keskin bir görüntü vermez. Örnek verecek olursak 24-70 mm f2.8 bir lensimiz var. Bu lens ile fotoğraf çekerken diyafram değerini f5.6 olarak kısmak keskin bir fotoğraf elde etmemizi sağlayabilir. Fotoğrafçılık kursu eğitmeniniz de diyafram değerleri ile keskinlik ilişkisini dersler esnasında size anlatacaktır. Diyafram değeri haricinde daha keskin fotoğraflar elde etmek için bir önerimiz daha var. O da çok yüksek ISO değerlerinde fotoğraf çekmemeniz olacaktır. Bunun nedeni ise yüksek ISO değerleri sonucu oluşan gürültü-noise etkisinin, fotoğraflarınızdaki görüntü kalitesini düşürmesi. Bu yüzden ISO değerlerini mümkün olduğunca düşük değerlerde tutmaya çalışmalısınız. 100-200 gibi… Fotoğrafçılık kursunda ISO ve keskinlik ilişkisini de öğrenmenin mümkün. Tabii birde keskinlik için diyafram gibi enstantane değerleri de önemli. İlk örneğimizi verecek olursak, fotoğraf çekimi yaptığınız sırada enstantane değerini 1/30’un altına indirmeniz gerekiyorsa fotoğraf makinenizi muhakkak bir yere sabitlemenizi öneririm. Böylelikle fotoğraflarınızda herhangi bir titreme, kayma olmayacak net ve keskin görüntüler elde etmiş olacaksınız. İkinci örneğimiz ise odak uzunluğu ve enstantane ilişkisi ile ilgili. Eğer elinizde bir 200 mm tele objektif mevcut ise, enstantane değerinizin çekim sırasında 1/200’ün altında olmaması gerekir. Aksi takdirde fotoğraflarınızda kayma-titreme oluşabilir ve istediğiniz sonucu elde edemeyebilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu alarak eğitmeninizden teorik ve uygulamalı olarak da burada anlattıklarımı öğrenmeniz mümkün. Son olarak daha keskin fotoğraflar elde edebilmek adına fotoğraftaki odak noktaları, fotoğraf makinesi üzerinde bulunan diyoptri ayarı ve objektifler üzerinde bulunan titreşim önleyici özelliği ile ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Fotoğrafçılık kursu alarak da bu makalemde anlattıklarımı ve daha fazlasını öğrenmeniz mümkün.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir