Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da eğitmeninizden öğreneceğiniz ND filtreyi, ND filtrenin nerelerde kullanıldığını, pozlama faktörlerini ve daha fazlasını bu makalemde sizlere kısaca anlatacağım.
Yazımıza öncelikle ND filtrenin ne olduğundan başlayalım. İlk olarak ND filtre, Neutral Density yani doğal yoğunluk filtresi olarak biliniyor. Özellikle doğa fotoğrafçılarının sürekli yanında bulunan bu filtre çeşidi, fotoğrafçılara büyük bir fayda sağlıyor. Bu filtreler, dışarıdan yansıyan ışığın sensöre azaltarak düşmesini sağlıyor. Yani bu filtreler, doğal ışığın azalmasını (pozlamayı düşürmeyi) sağlıyor fotoğrafçılara. Fotoğrafçılık kursu derslerinde eğitmeninizden tüm bunları ve çok daha fazlasını öğrenme imkanı elde edebilirsiniz. Ayrıca bu filtreler, gri bir cama sahip. Bununla birlikte bu tür filtreler, yüksek diyafram değerlerinde yani kısık diyafram ile gündüz dahi uzun pozlama yapabilmenizi sağlıyor. ND filtrelerin çeşitlerine bakacak olursak bu tür filtreler koyuluk derecelerine göre kendi içlerinde ayrılmakta, üretilmekte. İşte ND filtreler, bu koyuluk derecelerine göre de ‘pozlama faktörü’ şeklinde sınıflandırılıyor. Örneğin 2x, 3x, 4x şeklinde ND filtreler ile karşılaşabilirsiniz. Bu rakamlar sizin gözünüzü korkutmasın. Bu rakamların amacı, diyafram değerinizi ne kadar kısabileceğiniz yani ışığı ne kadar azaltabileceğiniz ile ilişkili oluyor.
ND filtre pozlama faktörleri
2x (1 f stop)
4x (2 f stop)
8x (3 f stop)
64x (6 f stop) vs şeklinde gidiyor.
Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında eğitmeniniz size bunlardan da uygulamalı ve teorik olarak bahsedecek, ND filtre ile yapacağınız uygulama çekimlerinde bu filtreyi daha iyi çözümleme şansı elde edeceksiniz. ND filtrelerin kullanım alanlarından da bahsedecek olursak… Öncelikle az önce de bahsettiğimiz gibi bu tür filtreler, gündüz uzun pozlama yapabilmemizi sağlıyor. Bu tür filtreleri, şelale, deniz, göl vs fotoğraflarından tanıyoruz zaten. Bu filtreler ile örneğin bir şelaleyi oldukça ipeksi bir görünüm ile çekebiliyoruz. Yani fotoğrafçılar tarafından çekilen etkileyici, göl, şelale fotoğraflarının pek çoğu aslında bu tür filtre ile çekilmekte. Bu tür filtreler ayrıca, ışığın bol olduğu bir ortamda alan derinliğini de azaltabilmemizi sağlıyor. ND filtrenin fotoğraf tutkunları için bir yararı daha bulunmakta. Bu da gündüz vakti hareket halindeki nesnelerin flu, bulanık çıkmasını sağlayabiliyor. Bu özelliği ile de birçok fotoğrafçı tarafından tercih ediliyor aslında. Siz de bir ND filtre alarak gündüz vakti dahi uzun pozlama yapabilir, şehrin görüntüsünü hareketli bir şekilde izleyiciye sunabilirsiniz. Hatta böyle fotoğraflardan bir seri dahi yapabilirsiniz. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında eğitmeniniz sizlere ND filtreler konusunu anlatırken bu filtreleri örnek olarak da gösterecektir ancak biz yine de görseller ile sizlere ND filtreleri tanıtalım…
Fotoğrafçılık kursuna gelerek burada anlatılanları ve çok daha fazlasını öğrenebilirsiniz.
NKFA fotoğrafçılık kursu hakkında bilgi almak için linke tıklayın: