Fotoğrafçılık kursu ve pozlama

Fotoğrafçılık kursu ve pozlama

Fotoğrafçılık kursu

Online Fotoğrafçılık Kursu için linki tıklayın: www.fotografcilikkursu.com

Fotoğrafçılık kursu alarak pozlama ile ilgili her şeyi yani, az-fazla pozlama, doğru pozlama kavramlarını eğitmeninizden öğrenebilirsiniz. Ben de bu makalemde sizlere pozlama kavramından, az ve fazla pozlama kavramlarından kısaca bahsedeceğim. Özellikle fotoğrafa yeni yeni başlayanlar ve pozlama ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayanlar, doğru pozlama kavramını merak edenler için kısaca ‘pozlama’ kavramına değineceğim.
Fotoğrafçılık kursu dersleri sonrasında veyahut bu makaleyi okuduktan sonra çekime çıktığınızda pozlama değerlerine dikkat edecek, doğru pozlanmış fotoğraflar elde edebileceksiniz. Şimdi pozlama kavramına bir değinelim. Pozlamayı, fotoğrafçılıkta sensöre düşen ışığın miktarı şeklinde düşünebiliriz. Doğru pozlama kavramı ise, fotoğrafımızın doğru ve yeterli ışık miktarı ile çekilmesi anlamına geliyor. Tabii doğru pozlama kavramı bireyden bireye, hatta kompozisyondan kompozisyona değişebiliyor. Örneğin bazen fotoğrafçı bilinçli olarak, çekeceği fotoğrafı az pozlamayı tercih edebiliyor, dramatik etki vermek adına… Peki doğru pozlamanmış bir fotoğraf nasıl elde edilir? Doğru pozlamayı, fotoğraf çekiminin gerçekleştirildiği ortamdaki ışığın miktarına göre enstantene, diyafram ve ISO değerlerini yeterli ölçüde ayarlayarak elde edebiliriz. Yani fotoğrafımızda ışığın yeterli miktarda olması gerekiyor. Ne eksik, ne fazla. Bunun için de enstantane-diyafram-ISO üçlüsüne hakim olmalıyız, aralarındaki ilişkiyi bilmeliyiz aslında. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de tüm bunları öğreneceksiniz.
“O halde az-fazla pozlama kavramları nedir? “Fotoğrafçılıkta pozometre nedir? Bu sorulara da bir yanıt getirelim. İlk olarak pozlamayı etkileyen üç bileşen mevcut diye belirtmiştik yazımızda. Bu bileşenler, diyafram enstantene ve ISO. Bu değerleri kullanarak fotoğraf makinemizde bulunan sensöre hangi miktarda, ne kadar geniş bir aralık ile ve ne kadar bir ışık değeriyle ışığın gireceğini belirliyoruz diyebiliriz. Enstantene değerlerini değiştirerek sensöre ne kadar süreyle ışık düşeceğini belirlerken, diyafram değerleriyle ışığın ne kadar bir aralıktan sensöre düşeceğini belirliyoruz. Eğer elimizdeki fotoğraf, alması gerekenden daha az ışık almış ise yani fotoğraf daha koyu ise az; fotoğrafımız olması gerekenden daha parlak ve aydınlık ise fazla pozlamış oluyoruz aslında. Pozlama ile ilgili şunları da söylemeden geçmeyelim. F değerinin 8, enstantene değerinin 1/125 olduğu durumlarda sensöre düşen ışık miktarı ile, f değerinin 22 ve enstantene değerinin 1/15 olduğu durumlarda sensöre düşen ışığın miktarı da aynı olmakta… Ancak biz enstantene ve diyafram değerlerini tabii ki ortamın ışık şartlarına göre belirlemekteyiz. Fotoğrafçılık kursu dersleri sırasında da bu değerlerin pozlama ile ilişkisini yapacağınız uygulama çekimleri ile kavrayacaksınız.

Son olarak pozometre kavramı nedir? Bu soruyu da yanıtlayalım. Pozometre, en kolay ve basit haliyle, fotoğraf makinemizin vizöründen baktığımızda gördüğümüz sayı doğrusudur diyebiliriz. Pozometre bir diğer adıyla ışık ölçer, fotoğrafı doğru değerler ile çekip çekmediğimizi gösterir ve ışığın miktarını ölçer . Eğer denklanşöre yarım bastığınızda gösterge 0 noktasının üzerindeyse doğru pozlama yaptığınızı gösterir. Az pozlama yaptığınızda ise gösterge yani ibre eksinin üzerinde, fazla pozlama yaptığınızda ise gösterge artıya doğru gidebiliyor. Fotoğrafçılık kursu bitiminde pozlama ile ilgili her şeyi öğrenecek, fotoğraflarınızı pozlama değerlerine dikkat ederek çekmeyi öğreneceksiniz.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir