Fotoğrafçılık kursu ve pozlama kavramı

Fotoğrafçılık kursu ve pozlama kavramı

 

Fotoğrafçılık kursu

Temel fotoğraf eğitimlerinde oldukça önemli bir konu olan pozlamanın fotoğrafta anlamını, fotoğrafta az ve fazla pozlama kavramlarını bilmiyor, pozometrenin işlevini merak ediyorsanız bu yazımız sizin için. Fotoğrafçılık kursu eğitimlerinde de pozlama ve pozlamanın 3 önemli faktörünü (ISO, diyafram, enstantene ilişkisi), doğru pozlama, eksik ve fazla pozlama kavramlarını göreceksiniz. Fotoğrafçılık kursu eğitimleri sırasında göreceğiniz pozlama konusu sayesinde fotoğraf makineniz ile çekime çıktığınızda daha donanımlı olacak, teknik açıdan da daha doğru fotoğraflar elde edeceksiniz. Çekeceğiniz fotoğraflar doğru pozlanmış fotoğraflar olacaktır.

Fotoğrafçılıkta en önemli terim ve konulardan biri olan pozlama için, fotoğraf makinesinin sensörüne düşen ışığın miktarı olarak söyleyebiliriz. Doğru pozlama kavramı ise, fotoğrafın yeterli, doğru ışık miktarı ile çekilmiş olduğu anlamına geliyor aslında. Ancak doğru pozlama kavramı öznel bir kavramdır da diyebiliriz. Yani bir fotoğrafçı, fotoğraftaki konuya göre pozlamasını az yapmayı tercih edebilir. Fotoğrafını istediği şekilde izleyiciye sunabilir. Peki pozlamayı nasıl yapacağız? Pozlamanın üç bileşen ile ilişkisi nedir? Az ve fazla pozlama kavramı ile pozometre nedir? Aklınızdaki bu sorulara cevap getirelim. İlk olarak pozlama değerimizi etkileyen üç önemli unsurumuz var. Fotoğrafçılık kursunun verdiği temel fotoğraf derslerinde bu üç unsuru ve pozlama ilişkisini detaylı bir şekilde zaten göreceksiniz. Ancak biz aralarındaki ilişkiyi en kısa ve basit şekilde anlatalım. Pozlamanın üç unsuru öncelikle enstantene, diyafram ve ISO. Biz bu bileşenlerin değerini değiştirerek aslında fotoğraf makinemizdeki sensöre ne kadar bir aralık ile, ne kadar bir miktarla ve hangi değerler ile ışığın gireceğini ayarlıyoruz. Fotoğrafta az ve fazla pozlama kavramlarını ise; elimizdeki fotoğraf koyu ise fotoğrafımız az, fotoğraftaki her yer aydınlık ise fazla pozlanmış şeklinde bilelim. Doğru pozlamayı ise ortamdaki ışık koşullarına göre enstantene ve diyafram değerlerini yeterli-dengeli bir şekilde belirleyerek elde ederiz. Bunu da ilerleyen zamanlarda, tecrübe kazanarak başarıyla uygulamaya başlarız. Ayriyetten pozlama değerleriyle ilgili şunları da ekleyelim. Diyafram değerinin f2.8 perde süresinin 1/1000 olarak belirlendiği durumlar ile, diyafram değerinin f22 perde süresinin 1/15 olarak belirlendiği durumlarda fotoğraf makinesinin sensörüne giren ışık miktarı eşit olmakta. Pozlama değerlerini belirlerken diyafram ve enstantene arasındaki ilişkiyi, aralarındaki ters orantıyı çok iyi bilmeniz gerekmektedir. Son olarak pozometre kavramını ve işlevini de açıklayalım. Pozometre ışık ölçer olarak da geçer aynı zamanda. Pozometre sayesinde yani vizörden bakıp görebildiğiniz sayı doğrusundaki göstergeye bakarak pozlamayı doğru mu, az veya fazla mı yaptığınızı görebilirsiniz. Pozometrenin işlevi ışığın miktarını ölçmektir. Eğer göstergeniz tam 0’ın -yine de her durum için geçerli değil- üzerindeyse bu, doğru pozlama yaptığınız anlamına gelir. Gösterge, oklar şeklinde eksiye doğru gitmiş ise bu az pozlama yaptığınızı gösterir. Yine gösterge, artıya doğru gitmişse bu, pozlamayı fazla yaptığınızı gösterir. Fotoğrafçılık kursu derslerinde de pozlama konusunu detaylı bir şekilde işleyebilir, dersler esnasında pratik yaparak deneyim kazanabilirsiniz.

Melike Çetin

Published by Melike Çetin

Melike ÇETİN/ Kadir Has Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım programında öğrenimine devam ediyor. NKFA ve PhotoLine Dergisi'nde asistanlık görevini, PhotoPlay'de ise İçerik Editörlüğü görevini yürütmekte. 2012 yılından beri fotoğrafçılıkla ilgileniyor ve sokak fotoğrafçılığında ilerlemeyi istiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir